fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaDövizJaponya Merkez Bankası'ndan Kritik...

Japonya Merkez Bankası’ndan Kritik Hamle: Tahvil Faizlerini Zirveye Taşıdı

Japonya Merkez Bankası (BoJ), devlet tahvili piyasası üzerindeki kontrolleri hafifleterek, “ultra gevşek” para politikasının ana hedefini değiştirdi. Bu, ülkenin gösterge tahvil faizlerinin 9 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.

BoJ beklenmedik bir hareketle, sabit faizli işlemlerde 10 yıllık Japon hükümet tahvillerini yüzde 1 faizle satın almayı teklif etti. Bu, uzun vadeli getiriler üzerindeki işlem bandını genişletme etkisi yarattı. Merkez bankası, 10 yıllık tahvil getirileri üzerindeki önceki yüzde 0.5’lik sınırı teknik olarak sürdürdüğünü, ancak bu seviyenin “katı bir limit” yerine bir “referans” olacağını belirtti.

Bu hareket, merkez bankasının politikasını gevşetme adına daha fazla adım atıp atmayacağı konusunda kafa karışıklığına yol açtı. Politika, son 40 yılın en yükseği olan enflasyondan dolayı baskı altında kalmış, ancak BoJ, yüzde 2 enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşmak için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu belirtmiş ve repo oranını eksi yüzde 0.1’de tutmuştu.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, BoJ’un şimdi 10 yıllık getirinin yüzde 1’e kadar çıkmasına izin vereceğini ve tahvil fiyatlarında oluşan bozulmaları hafifletmek ve döviz piyasasındaki volatilitenin artmasını önlemek için bu tavanı belirlediğini ifade etti. “Piyasa güçlerinin tahvil getiri hareketlerini daha çok yönlendirmesini istiyoruz” diye BoJ Başkanı, “Getirinin yüzde 1’e çıkmasını beklemiyoruz, ancak bu tavanı önleyici bir tedbir olarak belirledik” diye de ekledi.

Ueda, açıklamasında, getiri eğrisinin serbest hareketine izin vermeye henüz hazır olmadıklarını ve bunun getiri eğrisi kontrolünü riske atabileceğini söyledi.

BoJ duyurusunun ardından 10 yıllık Japon tahvilleri getirisi, son 9 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 0.572’ye kadar yükseldi. Japon Yeni, kısa süreliğine dolar karşısında yüzde 1 kadar düştü ve ardından yüzde 1 artışla tersine döndü. Yen 139.58 seviyesinde denge bulurken, Topix endeksi yüzde 1 kadar düştü, bankacılık endeksi de yüzde 4.5 arttı.

Ueda, fiyat artışlarının, güçlü tüketici talebi tarafından yönlendirilmediğini ve ithal emtia fiyatlarının düşmesiyle yavaşlayacağını savundu. Son 30 yılda çoğunlukla ekonomiyi deflasyondan çıkarmak için mücadele eden BoJ yetkilileri, ücretlerin artışına dair daha sağlam kanıtlar olmadan gevşetme önlemlerini kaldırmak konusunda tedbirli davranıyorlar.

BoJ başkanı, merkez bankasının getiri eğrisi kontrollerine “daha fazla esneklik” getirme konusundaki kararının, enflasyon risklerini ele alma ve piyasa güçlerine tahvil getiri fiyatlamasını yönlendirme izni verme açısından “önleyici” bir adım olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu adımın “gevşek para politikasının sürdürülebilirliğini artıracağını” ekledi.

Analistler, BoJ mantığını sorgularken, son değişikliğin yatırımcıları bankanın kararlılığını test etmeye davet edeceği konusunda uyardı.

JPMorgan’ın Japonya baş ekonomisti Ayako Fujita, BoJ’un politikasını ayarlamak için karmaşık bir yönteme başvurduğunu ve piyasaların hareketi sindirene kadar zaman kazandığını belirterek şunları söyledi:

“Bu, BoJ’un politika normalleşmesine doğru ilerlediği görüntüsünü vermek istemediğini gösteriyor. Ancak geriye dönüp baktığında, bu muhtemelen o yönde atılmış bir adım olarak yorumlanacak.”

Ueda, merkez bankasının 10 yıllık getirinin yüzde 1’i aşmasına “tolerans göstermeyeceğini” ve bunun olması durumunda tahvil alımlarıyla “müdahale edeceğini” belirtti.

Nomura Araştırma Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı ve eski BoJ yetkilisi olan Tetsuya Inoue, hareketin politika sıkılaştırmasıyla eşdeğer olduğunu belirtti. Inoue, “Eğer getiri eğrisi kontrolünü sonlandırmış ve volatilite arttığında piyasalara müdahale edeceklerini söylemiş olsalardı aynı etkiyi yapmış olurdu” dedi.

JPMorgan’da FX stratejisti Benjamin Shatil, “Haklı ya da haksız, piyasa katılımcıları bu hareketin YCC’nin (Getiri Eğrisi Kontrolü) sonunun başlangıcı olduğu sonucuna varacak” derken, “Hemen hemen olan şey, BoJ’nin iç piyasada tahvil getirilerinde daha fazla esneklik sağlamasıdır; ancak bu durumun aynı zamanda piyasa oynaklığında bir artış riskine dönüşüp dönüşmediği yakından izlenmelidir” ifadelerini kullandı.

AMP yatırım stratejisi başkanı ve baş ekonomist Shane Oliver, “BoJ, ‘getiri eğrisi kontrolünü’ zayıflatıyor – ancak küresel piyasalarda büyük bir etki beklemeyin” diye yazdı. Japonya’nın yabancı tahvillerin büyük çoğunluğuna sahip olması, tahvil getirilerinin daha da artmasına izin vermesi, son birkaç günde olduğu gibi küresel tahvil getirilerinde de “yukarı yönlü baskı oluşturacak”, derken, Oliver, “JGB’lerin (Japon devlet bonoları) hala diğer piyasalardan çok daha düşük getiri sunacağını” belirttiğinden, “etkinin muhtemelen küçük olacağını” söyledi.

Commonwealth Bank of Australia baş ekonomisti Stephen Halmarick, “BoJ, yüzde 2 enflasyon hedefinin sürdürülebilir ve stabil bir şekilde gerçekleştirilmesinin henüz ‘görüş alanına giremediğini’ açıkça belirterek politika görünümüne daha fazla belirsizlik kattı” dedi.

Sonuç olarak, BoJ’un para politikasını “önümüzdeki aylarda anlamlı bir şekilde sıkılaştırması zor olacak, ancak daha fazla ‘esneklik’ uygulaması ve küçük değişiklikler yapması ihtimali göz ardı edilemez” dedi.

Jefferies’de stratejist Brad Bechtel, “sabit getirili alanında çok fazla hasar olmadan politikalarını ayarladılar, rahatlayabiliriz ve en azından sert iniş senaryosunun belirtileri ortaya çıkmaya başlayana kadar taşıma işlemine geri dönebiliriz” dedi.

SPI Asset Management’tan Stephen Innes, “Japon yatırımcıların zaten önemli miktarda yabancı sabit getirili tahvil satışı yaptığını, dolar ve yabancı para birimlerinde yatırılacak nakitlerinin olduğunu belirtmek önemlidir” dedi. “Bu, Japon yatırımcıların şu anda ağırlıkla Japon hükümet tahvillerinde ve yende olduğu anlamına gelir. Sonuç olarak, fonların yene geri getirilmesi ve sabit gelire yatırılması ihtimali yüksektir.”

UBS Asset Management’teki portföy yöneticisi Tom Nash, BOJ’nin tahvil getirisi kontrol politikasına atıfta bulunarak, bu durumun YCC’nin sonunda dağıtılması yönünde önemli bir adım olduğunu belirtti.

UBP’deki kıdemli Asya ekonomisti Carlos Casanova, Hong Kong’da, “BOJ ‘yaklaşık yüzde 0.5’ olarak sabit kalan sınırı değiştirmemesine rağmen, dildeki ince değişiklikler, koşullar destekleyici olduğu sürece, gelecekteki bir tarihte YCC (getiri eğrisi kontrolü) hedefini ayarlama konusunda hazırlıklı olabileceklerini veya en azından buna açık olabileceklerini düşündürüyor” dedi.

Mizuho Securities Japonya masası baş stratejisti Shoki Omori “Doların hızlı düşmeyebileceğini ancak yıl sonuna kadar yene karşı şu anki 141 seviyesinden 125 seviyesine inebileceğini” söyledi.

BoJ Politika Kurulu Üyesi Toyoaki Nakamura, YCC’yi daha esnek hale getirme kararının arzu edilir olduğu görüşüne dayanarak, ancak zamanlamanın erken olduğu gerekçesiyle BOJ’nin kararına karşı çıktı.

Kaynaklar:

https://www.ft.com/content/52a72eab-2bbf-4ca1-8851-11333307d9bd

https://www.cnbc.com/amp/2023/07/28/yen-and-jgb-yields-rise-amid-reports-possible-policy-tweaking-by-boj.html

https://m.investing.com/news/economy/stocks-slip-yen-surges-on-speculation-of-bank-of-japan-policy-tweak-3136811?ampMode=1

https://www.dtnext.in/amp/news/business/stocks-slip-yen-surges-on-speculation-of-bank-of-japan-policy-tweak-726736

https://www.nst.com.my/amp/business/2023/07/935831/asian-markets-drop-after-wall-st-loss-yen-rises-ahead-boj

https://www.reuters.com/markets/rates-bonds/boj-seen-keeping-ultra-low-rates-may-debate-tweak-yield-cap-2023-07-27/

https://www.google.com/amp/s/finance.yahoo.com/amphtml/news/global-bonds-fall-japan-tweaks-075016362.html

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-07-27/stock-market-today-dow-s-p-live-updates?utm_campaign=bn&utm_medium=distro&utm_source=yahooUS#xj4y7vzkg

https://www.reuters.com/markets/asia/japan-yields-hit-9-year-high-yen-gains-after-boj-delivers-stealth-policy-shift-2023-07-28/

Görsel kaynak:

Bloomberg

Financial Times

https://www.ft.com/__origami/service/image/v2/images/raw/https%3A%2F%2Fd6c748xw2pzm8.cloudfront.net%2Fprod%2F2bb467b0-2cff-11ee-8011-79b3bd7cb2c6-mobile.png?dpr=1&fit=scale-down&quality=highest&source=next&width=490

https://www.centralbanking.com/sites/default/files/styles/landscape_750_463/public/article_copied_files/bank-of-japan.jpg?h=6cdf34b6&itok=QdofFUJv

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Manşet

ExxonMobil ile dev LNG anlaşması https://twitter.com/altugozaslan/status/1784611938644672568 Türkiye, Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltma...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

Manşet

ExxonMobil ile dev LNG anlaşması https://twitter.com/altugozaslan/status/1784611938644672568 Türkiye, Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltma hedefiyle, ABD enerji devi ExxonMobil ile milyarlarca dolarlık LNG(sıvılaştırılmış doğal gaz) alımı için görüşmelerde bulunuyor. İlk etapta, 2.5 milyon tonluk sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatı gerçekleşti. 1.1 milyar dolara mal olan bu alışverişin, Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...