fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomi"Türk Ekonomisi 'En Kötüyü'...

“Türk Ekonomisi ‘En Kötüyü’ Geride Bıraktı”

Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen dünyanın da en zenginleri arasında yer alan iş insanı Erman Ilıcak, “Türk ekonomisi ‘en kötüyü’ geride bıraktı” açıklamasını yaptı. Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Financial Times’a, enflasyonist politikalardan uzaklaşmayla ilgili ‘çok iyimser’ olduğunu söyledi.

Türkiye’nin en tanınmış iş insanlarından olan ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın olduğu bilinen Erman Ilıcak, Türkiye’nin “hiperenflasyon” ve ekonomik krizin “en kötü kısmını” geride bıraktığını belirtti. Bu, iş dünyası açısından, son dönemde “rasyonel” yollar izlendiği belirtilen, ekonomi politikalarına güven işareti olarak algılandı.

Rönesans Holding’in kurucusu Ilıcak, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından uygulamaya konulan reformlar konusunda “çok iyimser” olduğunu belirtti.

Ilıcak, “Türkiye’de çok zor zamanlar geçirdik” diyerek, “hiperenflasyonu”, Şubat ayındaki yıkıcı depremi ve başkanlık ve parlamento seçimlerini örnek gösterdi.

Ülkenin “gerçekten toparlanmaya başladığını” ve “daha fazla üretmeye başlayacağını” belirten Ilıcak, Şimşek’in Erdoğan’ın son yıllarda uyguladığı birçok politikayı tersine çevirmeye başladığını söyledi. Bu yılki seçim öncesinde yüksek kamu harcamaları ve düşük faiz oranları karışımı, 2022’de yüzde 85’in üzerine çıkan enflasyonu tetikledi, rekor cari açık oluşturdu ve yabancı sermayenin çekilmesine neden oldu.

Ancak yatırımcılar, yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile birlikte maliye bakanının, önümüzdeki yılki yerel seçimler öncesinde ne kadar serbest hareket edebileceği konusunda şüpheli. Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma partisi (AKP) bu seçimlerde İstanbul ve Ankara’yı geri almayı hedefliyor.

Merkez Bankası, son iki ayda faiz oranlarını iki katından fazla artırdı, benzin vergileri üçe katlandı ve lira hızla değer kaybetmeye başladı – tüm bu önlemler tüketiciler ve işletmeler için kısa vadede daha fazla sıkıntı anlamına geliyor.

Rönesans, Türkiye’nin en büyük inşaat şirketlerinden biri olurken, Erdoğan’ın konutu olan Beştepe Külliyesi’ni ve Türkiye’nin güneyinde devam eden hızlı tren projesi dahil birçok büyük devlet projesinin de yapımını gerçekleştirdi.

Grup, geçen yıl yaklaşık 3 milyar euro gelir elde etti ve aynı zamanda Rusya ile bağlantıları olan önemli yurtdışı operasyonlarına sahip. Ilıcak’ın servetinin esas kaynağı da yurt dışı operasyonları olarak görülüyor.

Ilıcak, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin son zamanlarda ısınmasının da iş dünyası için “çok önemli” olduğunu söyledi. İki petrol zengini Körfez devleti, Erdoğan’ın geçen hafta seyahatinden sonra Türkiye’ye yeni yatırımlar yapmayı taahhüt etti.

Ilıcak, “İlişkiler kurmak, barışı sağlamak… çıkarlarımızı uyumlu hale getirmek her zaman ekonomik tarafında faydalar sağlar,” dedi. Ilıcak, Abu Dhabi’nin devlet varlık fonu ADQ’nun yakında Türkiye’de ortaklıklar aramaya “başlamasını” beklediğini ekledi.

Ilıcak, batı şirketleriyle ittifaklar kurma konusunda da umutlu olduğunu belirtti. Fransa’nın TotalEnergies şirketi Cuma günü Rönesans’ın yenilenebilir enerji işletmesi Rönesans Enerji’deki hisselerin yüzde 50’sini satın alacağını açıkladı.

Rönesans Enerji, birkaçı karada rüzgar projeleri olmak üzere, toplam kapasitesi 166 megavat olan hidroelektrik santrallerine sahip. Ilıcak, grubun özellikle ülkenin kurak ve güneşli güneydoğusunda güneş ve rüzgar enerjisine odaklanacağını belirtti.

Türkiye, 900 milyar dolarlık ekonomisini desteklemek için ithal petrol ve gaza büyük ölçüde bağımlı olurken, son yıllarda enerji ihtiyacını karşılamada çeşitlendirmeye gitmeye çalıştı. Yenilenebilir enerjiler 2020’de toplam enerji üretiminin yüzde 42’sini oluşturdu, ancak Ankara, 2022 enerji stratejisine göre bu oranı 2035’e kadar yüzde 55’e çıkarmayı umuyor.

Türkiye, ayrıca Karadeniz’de büyük bir gaz projesi geliştirirken, Rus Rosatom, ülkenin ilk nükleer enerji santralini inşa ediyor.

Kaynak

FT’nin “Turkish economy past ‘the worst’, says Erdoğan business ally” başlıklı haberinden Zaur Abdullayev tarafından çevrilmiştir.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

Merkez Bu Sefer ‘PAS’ Dedi

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

Merkez Bu Sefer ‘PAS’ Dedi

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz oranlarının...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.