Merkez’in Faiz Kararına Selvi Çıpası

0
133

Piyasaların gözü kulağı yarınki faiz kararının açıklanacağı PPK toplantısında. Kararın açıklanmasıyla birlikte dolardaki yükselişin devam edip etmeyeceği de bir diğer merak konusu.

TCMB piyasa katılımcıları anketine göre katılımcıların ortalama faiz beklentisi 19,17. Yine AA Finans gibi çeşitli kurumların ekonomistlerle yaptığı anketlere göre de beklenti 20 civarında.

Bank of America (BOFA) 300-500 baz puan artış bekliyor. Kurumun yıl sonu için politika faizi beklentisi ise %35.

Bu arada geçen ay için %40 tahmininde bulunan Goldman Sachs TCMB faiz oranlarını tahmin etmeyi bıraktığını açıklamıştı. Kurumun bu kararı TCMB faiz kararlarının tahmin edilebilirliğini ve ne kadar ekonomik verilere dayandığını sorgulamamıza neden olmuştu.

Buradan 20 civarında genel bir piyasa beklentisi oluştuğunu söyleyebiliriz. 20’nin altında gelecek bir faiz kararı dolarda yükselişe neden olabilir.

Abdulkadir Selvi’nin Köşe Yazısı Kafaları Karıştırdı

Tüm bu kurum tahminlerinin yanında hükümete yakınlığıyla bilinen bir ismin yazdıkları kafaların karışmasına yol açtı. Geçen ayki toplantıya yönelik başarılı tahminleriyle tanıdığımız Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi pazartesi günü yazdığı yazıda “Çok büyük bir sürpriz olmazsa faizin yüzde 16.50-17.00 civarında olabileceğini düşünüyorum” demişti.

Selvi’nin bu çıkışı piyasada epey bir yankı buldu. Dolardaki hafta başından bu yana yaşanan hareketliliğin nedeni olarak gösterildi.

Bununla birlikte Körfez ziyareti öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Bu ülkelerin Türkiye’den belirli assetleri alma durumları olacak” demişti. Dolar ne kadar yükselirse bu alınacak “assetlerin” o kadar ucuza geleceği söylenebilir.

Kamuoyunda “Saray’ın Sesi” olarak bilinen Selvi’nin kritik açıklamalarının Körfez ülkelerine yapılacak varlık satışları öncesinde gündeme gelmesi, “acaba varlıklarımızı alacak yabancılara bir kıyak mı geçiliyor” şüphelerini doğurdu.

Dolardaki yükselişin faiz kararı sonrasında da devam edip etmeyeceğini gözlemleyeceğiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz