BRICS’ten Dolara Karşı Altın Destekli Alternatif

0
175

Rus haber kanalı Russia Today, BRICS ülkelerinin dolara karşı altınla desteklenen yeni para birimi oluşturacaklarını ve bunu bloğun Ağustos ayındaki toplantısında ilan edeceklerini duyurdu.

Rusya bu hafta BRICS Ülkeleri’nin yakın zamanda ABD dolarına karşı kalıcı bir alternatif oluşturabileceğini doğruladı.

İngilizce yayın yapan Rus haber kanalı Russia Today’in(RT) bildirdiğine göre, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika, altınla desteklenen yeni bir para birimi geliştirmeye hazırlanıyor.

Blok, Ağustos ayında Güney Afrika’nın Johannesburg kentindeki zirvesinde bu konuda resmi bir açıklama yapacak. RT, “Giderek daha fazla ülke gruba katılmak istiyor” dedi.

Eski bir gazeteci olan Willem MiddelKoop, Twitter hesabında: “İşte Böyle – Bu Resmi Kaynak’tan Edinilmiş Bilgi: BRICS, Ağustos zirvesinde altın destekli yeni ticaret para birimini tanıtmayı planlıyor. Altın standart, ortak para birimini güçlendirmede büyük fayda sağlayacak. 41 ülke BRICS üyeliği için başvuruda bulundu. (Kaynak: RT / Rusya Büyükelçiliği pic.twitter.com/zmqOKiXlsa)”mdiye paylaşımda bulundu.

BRICS Ortak Para Birimi Nedir?

BRICS ülkeleri Nisan ayında BRICS ticaretini artırmak ve ayrıca uluslararası işlemlerin dolar dönüştürme maliyetlerini ortadan kaldırmak amacıyla yeni bir para birimi getirmeyi planladıklarını açıkladılar.

Böyle bir ortak para biriminin doların hakimiyetine zarar verip vermeyeceği konusunda görüşlerse farklılaşıyor. Resmi Para ve Finans Kurumları Forumu tarafından hazırlanan bir raporda, doların yerini almasının olası olmadığı ve yalnızca yerleşik dolar temelli küresel para sistemine ek olarak var olacağı, euro gibi bölgesel bir girişim olacağı belirtildi.

Ekonomist Thorsten Polleit, tweet dizisinde, böyle bir BRICS ortak para biriminin küresel para sistemi için bir şok olabileceğini söyledi. “Altınla desteklenen yeni bir uluslararası işlem birimi kulağa iyi para gibi geliyor – ve her şeyden önce ABD dolarının hegemonyası için büyük bir zorluk olabilir” diyen, Polleit, “Şeytan ayrıntıda gizlidir” diye de ekledi.

Polleit, yeni para birimini, altın kadar iyi ve gerçekten sağlam bir para birimi haline getirmek için talep üzerine altına dönüştürülmesi gerektiğini, ancak BRICS ülkelerinin aklında bunun olup olmadığının bilinmediğini söyledi.

Ekonomist, “altının para birimi olarak kullanılmasının bir oyun değiştirici” olacağını ve “altın karşısında BRICS para birimleri de dahil olmak üzere birçok para biriminin keskin bir devalüasyonuna yol açacağını” söyledi. “Para birimlerinde fiyatlandırılan mal fiyatlarının patlamasına ve küresel para sisteminde şoka neden olabileceğini” söyledi.

Polleit, BRICS’in önündeki bir diğer seçeneğin, dış ticaret için sermayesi altın olan yeni bir banka kurmak olabileceğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Yeni banka bu altın stoğuna karşı, ihracatçılara finansman kredisi verebilir,  ‘yeni para birimi’ çıkarabilir veya BRICS ihracat yaptığı ülkelerden karşılığında ‘yeni para birimi’ ve yahut altın talep edebilir.”

Yukarıdaki haber, “Benzinga’nın BRICS Gold-Backed Common Currency A Shock To Global Fiat Money System, Says Economist, As Russia Confirms Launch In August” haberinden çeviridir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz