Mark Mobius, Çin Yatırımlarından Parasını Alamayacağını Söylüyor

0
220

Mark Mobius, Çin Yatırımlarından Parasını Alamayacağını Söylüyor

Gelişmekte olan piyasalar yatırım uzmanı Mark Mobius, Çin’in sermaye çıkışlarını kısıtladığını söylüyor.

Fox Business’a “Maria ile Sabahlar”a Şanghay’daki hesabından yatırım fonu çekemeyeceğini söyledi.

Mobius, “çılgın” kısıtlama hakkında bir açıklama alamadığını söyledi.

Gelişmekte olan piyasa yatırımlarında öncü olan Mark Mobius, Çin’in ülkeden yatırım çıkışlarını kısıtladığını ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisi COVID-19 karantinalarından kaynaklanan baskıyı silkelemeye çalışırken gerçekleşecek bir hareket olduğunu söyledi.

“Şahsen etkilendim çünkü Şangay’da HSBC’de bir hesabım var. Paramı çıkaramıyorum. Mobius Perşembe günü Fox Business programı “Mornings with Maria”da “Hükümet ülke dışına para akışını kısıtlıyor” dedi. Mobius Capital Partners’ın kurucusu,” bu yüzden Çin’e yatırım yaparken çok, çok dikkatli olurdum ” dedi.

Yatırım fırsatları aramak için dünyayı dolaşarak onlarca yıl harcayan Mobius, Çin’deki kısıtlamalarla neden karşılaştığına dair bir açıklama alamadığını söyledi.

“Bu sadece harika. Her türlü engeli koyuyorlar” dedi. “‘Hayır, paranı çıkaramazsın’ demiyorlar ama ‘Bu parayı nasıl kazandığına dair 20 yıllık tüm kayıtları bize ver’ vb. diyorlar. Bu çılgınca.”

Öte yandan Hong Kong, “biraz daha açık görünüyor” dedi. Templeton Emerging Markets Group’un önceki yönetim kurulu başkanı, parasını finans merkezinin “içeriden ve dışına” alabildiğini söyledi.

Mobius’un uyarısı, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in bu hafta sonu başlayacak önemli bir hükümet toplantısında üçüncü dönemini pekiştirmesi beklenenden günler önce geldi. Geçen yılın sonlarında Çin aniden uzun süredir devam eden COVID karantina önlemlerini kaldırmaya başladı ve dünya çapındaki ekonomistler, hizmetler ve üretimdeki faaliyetlerde bir canlanmayı ateşlemek için bir iyileşme süreci bekliyorlar. Mobius, yeniden açılma oyununun emtia fiyatlarının yükselmeye başlamasına neden olduğunu söyledi.

Ancak Mobius, mevcut hükümetin Çin’in eski pazar odaklı lideri Deng Xiaoping’den “tamamen farklı bir yönde” çalıştığını söyledi.

Hindistan’ın yatırımcıların göz önünde bulundurması gereken bir yer olduğunu söyledi.

“Bir milyar insan var, Çinlilerin yaptığının aynısını yapabilirler. Mobius, “Aynı tür üretimi vb. yapabilirler” dedi.

“Şu anda Brezilya’dayım ve Brezilya’da 250 milyondan fazla insan var. Çok iyi insanlar, açık toplum. Hey, neden buraya gelmiyorsun? Bu başka bir alternatif.”
— Şurada oku markets-businessinsider-com.cdn.ampproject.org/c/s/markets.businessinsider.com/news/stocks/mark-mobius-china-investing-capital-restricting-outflows-markets-strategy-jinping-2023-3

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz