Nasdaq, S&P ve Dow, 2023’teki en kötü haftalık kayıpları sonrası geri döndü

0
173

seekingalpha.com/news/3941181-nasdaq-sp500-dow-jones-stock-market-fed-rates-economic-data

Federal Rezerv’in faiz artışlarında spekülasyon yaparken ekonomik veriler dayanıklı mal siparişleri verisi sonrası ABD hisse senetleri Pazartesi günü yükseldi ve geçen haftaki ağır kayıplarından toparlandı.

Wall Street’in ana endeksleri seanslarının en yüksek seviyelerinden çıktı, kazançları elinde tutuyorlar. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite (COMP.IND) sabah ticaretinde %0.77 artarak 11.482.70 puana yükseldi. S&P 500 (SP500) kıyaslama %0,53 artarak 3.991,18 puana yükselirken, blue-chip Dow (DJI) %0,32 artarak 32,921,90 puana yükseldi.

11 S&P sektörünün tümü, Tüketici İsteğe Bağlı ve Endüstriyeller tarafından yönetilen yeşil renkte işlem görüyordu. Sağlık Hizmetleri en az kazandı.

Kıyaslama S&P 500 Cuma günü, geçen yılın Aralık ayının başından bu yana yaklaşık %3’lük kayıpla en kötü haftalık performansını açıkladı. Fed başkanı Jerome Powell’ın son para politikası komitesi toplantısında gözlemlediği gibi, bu ay beklenenden daha yüksek enflasyon verileri, dezenflasyonist bir sürecin başlayıp başlamadığı konusunda şüphe uyandırdı. Merkez bankasının faiz artışlarına bağlı kalmak zorunda kalacağına dair endişeler duygulara ağırlık verdi.

Deutsche Bank’tan Jim Reid, “Geçen hafta geriye dönüp baktığımızda … enflasyonun kalıcı olmaya devam ettiğine dair artan kanıtların ardından piyasalar daha fazla merkez bankası zamında fiyatlandırıldıkça hem hisse senetleri hem de sabit gelir geri çekildi” dedi.

Cuma günkü ABD’si PCE enflasyon verileri “piyasyaların Fed’den daha agresif bir faiz artırımı fiyatıyla hızla fiyatlandırılmasına” sağladı. Özellikle, Fed’in zamlarını tekrar 50bps’ye çıkarabileceğine dair artan spekülasyonlar vardı ve +30,3bps’lik bir hareket Mart ayındaki bir sonraki toplantıya haftada +27,5 bps’den fiyatlandırıldı.” diye ekledi Reid.

Pazartesi günkü ekonomik takvim, karantinadan bu yana en büyük düşüşü için %4,5 düşen Ocak ayı dayanıklı mal siparişlerinin serbest bırakıldığını gördü. Aralık ayı revize edildi. Çekirdek siparişler beklenenden daha fazla arttı, ancak Aralık ayına kadar düşüş revizyonları da gördü.

Pantheon Macro’dan Ian Shepherdson, “Kafa hattı siparişleri, sivil uçak siparişlerindeki dik bir düşüşle bastırıldı, Aralık atlayışını tersine çevrildi ve Boeing’in sipariş verileriyle açıkça işaret edildi” dedi.

“Ulaşım dışı siparişlerdeki artış geçen yılın Mart ayından bu yana en büyük artıştı, ancak Aralık ayında %0,4’lük bir düşüşün ardından geldi ve – Ocak ayı için diğer aktivite verilerinin çoğu gibi – muhtemelen Ocak ayında normalden çok daha sıcak hava koşullarıyla desteklendi. Bu sürmeyecek ve geri dönüşün muhtemelen Şubat ve Mart aylarına yayılacağı anlamına geliyor,” diye ekledi Shepherdson.

Ek olarak, Ocak ayı için bekleyen ev satışları, ipotek oranları düştükçe beklenen %1’lik artıştan önemli ölçüde daha yüksek olan %8,1 arttı.

Sabit gelirli piyasalara dönersek, getiriler biraz daha düşüktü. 10 yıllık Hazine getirisi (10Y) 2 baz puan düşerek %3,93’e gerile ulaştı. 2 yıllık getiri (2Y) 1 baz puan düşüşle %4,80’e geriledi.

Aktif hisse senetleri arasında Union Pacific (UNP) yükseldi ve şirketin aktivist yatırımcı baskısının ortasında yeni bir CEO arayacağını söylemesinin ardından S&P 500’de (SP500) en yüksek yüzde kazanan oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz