fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiNasdaq, S&P ve Dow,...

Nasdaq, S&P ve Dow, 2023’teki en kötü haftalık kayıpları sonrası geri döndü

seekingalpha.com/news/3941181-nasdaq-sp500-dow-jones-stock-market-fed-rates-economic-data

Federal Rezerv’in faiz artışlarında spekülasyon yaparken ekonomik veriler dayanıklı mal siparişleri verisi sonrası ABD hisse senetleri Pazartesi günü yükseldi ve geçen haftaki ağır kayıplarından toparlandı.

Wall Street’in ana endeksleri seanslarının en yüksek seviyelerinden çıktı, kazançları elinde tutuyorlar. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite (COMP.IND) sabah ticaretinde %0.77 artarak 11.482.70 puana yükseldi. S&P 500 (SP500) kıyaslama %0,53 artarak 3.991,18 puana yükselirken, blue-chip Dow (DJI) %0,32 artarak 32,921,90 puana yükseldi.

11 S&P sektörünün tümü, Tüketici İsteğe Bağlı ve Endüstriyeller tarafından yönetilen yeşil renkte işlem görüyordu. Sağlık Hizmetleri en az kazandı.

Kıyaslama S&P 500 Cuma günü, geçen yılın Aralık ayının başından bu yana yaklaşık %3’lük kayıpla en kötü haftalık performansını açıkladı. Fed başkanı Jerome Powell’ın son para politikası komitesi toplantısında gözlemlediği gibi, bu ay beklenenden daha yüksek enflasyon verileri, dezenflasyonist bir sürecin başlayıp başlamadığı konusunda şüphe uyandırdı. Merkez bankasının faiz artışlarına bağlı kalmak zorunda kalacağına dair endişeler duygulara ağırlık verdi.

Deutsche Bank’tan Jim Reid, “Geçen hafta geriye dönüp baktığımızda … enflasyonun kalıcı olmaya devam ettiğine dair artan kanıtların ardından piyasalar daha fazla merkez bankası zamında fiyatlandırıldıkça hem hisse senetleri hem de sabit gelir geri çekildi” dedi.

Cuma günkü ABD’si PCE enflasyon verileri “piyasyaların Fed’den daha agresif bir faiz artırımı fiyatıyla hızla fiyatlandırılmasına” sağladı. Özellikle, Fed’in zamlarını tekrar 50bps’ye çıkarabileceğine dair artan spekülasyonlar vardı ve +30,3bps’lik bir hareket Mart ayındaki bir sonraki toplantıya haftada +27,5 bps’den fiyatlandırıldı.” diye ekledi Reid.

Pazartesi günkü ekonomik takvim, karantinadan bu yana en büyük düşüşü için %4,5 düşen Ocak ayı dayanıklı mal siparişlerinin serbest bırakıldığını gördü. Aralık ayı revize edildi. Çekirdek siparişler beklenenden daha fazla arttı, ancak Aralık ayına kadar düşüş revizyonları da gördü.

Pantheon Macro’dan Ian Shepherdson, “Kafa hattı siparişleri, sivil uçak siparişlerindeki dik bir düşüşle bastırıldı, Aralık atlayışını tersine çevrildi ve Boeing’in sipariş verileriyle açıkça işaret edildi” dedi.

“Ulaşım dışı siparişlerdeki artış geçen yılın Mart ayından bu yana en büyük artıştı, ancak Aralık ayında %0,4’lük bir düşüşün ardından geldi ve – Ocak ayı için diğer aktivite verilerinin çoğu gibi – muhtemelen Ocak ayında normalden çok daha sıcak hava koşullarıyla desteklendi. Bu sürmeyecek ve geri dönüşün muhtemelen Şubat ve Mart aylarına yayılacağı anlamına geliyor,” diye ekledi Shepherdson.

Ek olarak, Ocak ayı için bekleyen ev satışları, ipotek oranları düştükçe beklenen %1’lik artıştan önemli ölçüde daha yüksek olan %8,1 arttı.

Sabit gelirli piyasalara dönersek, getiriler biraz daha düşüktü. 10 yıllık Hazine getirisi (10Y) 2 baz puan düşerek %3,93’e gerile ulaştı. 2 yıllık getiri (2Y) 1 baz puan düşüşle %4,80’e geriledi.

Aktif hisse senetleri arasında Union Pacific (UNP) yükseldi ve şirketin aktivist yatırımcı baskısının ortasında yeni bir CEO arayacağını söylemesinin ardından S&P 500’de (SP500) en yüksek yüzde kazanan oldu.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda...

Popülizm Olmadığı Gibi 184 Milyar Dolar da Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine Toplantısından sonra ekonomi politikasına olan...

Otomotivde Faiz Etkisi Başladı. Bilançolar Öncesi Veriler Ne Durumda?

ODD'nin Nisan 2024 verilerine göre, Türkiye'nin binek araç ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre %22,3 düşüşle 75,9 bin adet olarak kaydedildi. Binek araç segmenti %20,6'lık bir düşüşle 61,4 bin seviyesine gerilerken hafif ticari araç satışları %28,6 daralarak 14,5 bin adede indi. Buna göre, toplam satışlar 2024'te ilk 4 ayın toplamı yıllık %11,3 arttı.

BIST 320 Dolar Sınavında, Altın ve Gümüş Yükselişte

6 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda ve enerji fiyatları hariç) %3,8'de sabit kaldı. İlk bakışta, son 12 ayda Fed'in %2'lik hedefine hiç yaklaşmış gibi görünmüyoruz, ancak manşet rakamını yukarı doğru çekmeye devam eden iki temel değişken var. Ve özellikle, her ikisinin de...

Popülizm Olmadığı Gibi 184 Milyar Dolar da Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine Toplantısından sonra ekonomi politikasına olan güvenlerini vurguladı ve seçim sürecinde popülizme meyil etmediklerini belirtti. Kabine Toplantısının ana gündem maddeleri öğretmen atamaları, ekonomi ve kamuda tasarruf oldu. Ekonomi politikasından geri dönüş olmayacağı ve Orta Vadeli Programın başarılı olduğu vurgulandı. Geçen yıl brüt...

Otomotivde Faiz Etkisi Başladı. Bilançolar Öncesi Veriler Ne Durumda?

ODD'nin Nisan 2024 verilerine göre, Türkiye'nin binek araç ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre %22,3 düşüşle 75,9 bin adet olarak kaydedildi. Binek araç segmenti %20,6'lık bir düşüşle 61,4 bin seviyesine gerilerken hafif ticari araç satışları %28,6 daralarak 14,5 bin adede indi. Buna göre, toplam satışlar 2024'te ilk 4 ayın toplamı yıllık %11,3 arttı.

BIST 320 Dolar Sınavında, Altın ve Gümüş Yükselişte

6 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

BIST Not Artışını Nasıl Fiyatlayacak?

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Kredi notu görünümünü, pozitif olarak korudu. Dezenflasyon politikasından geri adım atılmadığı takdirde, 19 Temmuz'daki kredi notu kararında not artışı bekleniyor. https://twitter.com/aydin_brcu/status/1786674060669206887 https://twitter.com/oz_yurtdasseven/status/1786501620114526616 Tankut Taner Çelik'in Detaylı Kredi Not Aksiyonları Çalışması Tankut Taner Çelik, dün kanalımızda...

Kriptolara ABD’den Can Suyu

Geçtiğimiz haftayı düşüşle geçiren Bitcoin, cuma günü ABD'den gelen dezenflasyonist veriler ile yükselişe geçti.

Ünlü&Co Mayıs Ayı Yatırım Sepetleri

Ünlü&Co Mayıs 2024 yatırım sepetleri raporu yazımızda!

Otomotiv Sektör Raporları | Nisan 2024

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Nisan 2024'te yıllık bazda %22,3 azalışla tamamlandı. Aracı kurumlar, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) ve Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan 2024 yılı Nisan ayına ait son verileri ve değerlendirmeleri içeren raporlara aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Aracı Kurum ve Bankaların Enflasyon Raporları

Aracı kurumlar ve bankaların, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2024 yılı Nisan TÜFE sonrası değerlendirmelerini içeren raporlara ve TÜİK'in açıkladığı Nisan 2024 raporuna aşağıdan ulaşabilirsiniz:

S&P Global, Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti

Uluslararası finans piyasalarının önde gelen kuruluşlarından S&P Global, Türkiye’nin ekonomik istikrarına yönelik güvenini artırarak kredi notunu “B” seviyesinden “B+” seviyesine çıkardı. Bu karar, piyasa beklentileriyle uyumlu olarak, ülkenin ekonomik görünümünü “pozitif” olarak nitelendirdi. Ekonomi çevrelerinde yapılan değerlendirmelerde, Türkiye’nin yerel seçimler sonrası dış dengeleme ve politika koordinasyonunda gösterdiği ilerleme,...

ABD Verileri Olumlu, Gözler S&P’nin Kararında

3 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 20 – BORSA

S&P Not Beklentisi Öncesinde Borsa Borsamız Mayıs ayına da iyi başladı. BIST100 endeksi kendisini çok yoran 312$ seviyesini aştı ve şimdilik yoluna devam ediyor. Bu konuda uzman yorumları en büyük etkinin S&P'den gelebilecek not arttırımı ve görünüm değişikliği beklentisi olduğu konusunda hemfikir. Gözlerimiz piyasa kapanışından sonra gelecek bu...