2023’te maliyetler daha da artabilir ve binlerce CEO iklim değişikliğini suçluyor

0
154

Binlerce CEO, 2023’ün yüksek fiyatlarının yıl içinde daha da yükselmesini beklediklerini söylüyor. Sebepleri: iklim değişikliği.

Muhasebe ve danışmanlık firması PwC tarafından yürütülen dünyanın dört bir yanından 4.400’den fazla CEO’nun yakın tarihli bir anketine göre, şirket liderlerinin çoğunluğu gelecek yıl içinde iklim değişikliği nedeniyle maliyetler üzerinde “ılımlı” ila “çok büyük” bir etki görmeyi bekliyor.

Son aylarda, iklim yakıtlı felaketler mahsulleri öldürdü, altyapıyı aşındırdı, enerji arzını engelledi ve rekor sıcaklığın ortasında işçilerin işte kalmasını engelledi. Bu tür olaylar, çevre uzmanlarının ve ekonomistlerin iklim değişikliği ile enflasyon arasında bir bağlantı kurmasına neden oldu.

İklim değişikliği bugünün enflasyonunun birincil itici gücü olarak kabul edilmiyor, ancak ekonomistler gezegen ısınmaya devam ettikçe bağlantının derinleşeceğini ve bağlantıyı daha belirgin ve keskin hale getirdiğini söylüyor.

2023’te maliyetler daha da artabilir ve binlerce CEO iklim değişikliğini suçluyor

Kâr amacı gütmeyen Çevre Savunma Fonu’nun baş ekonomisti Suzi Kerr geçen yıl The Hill’e verdiği demeçte, “Bunu görmezden gelirsek ve iklim değişikliği hakkında hiçbir şey yapmazsak, şaşırtıcı bir maliyet haline gelecektir.” dedi. “Ve sadece market faturaları üzerinde değil, sıradan hayatımızın diğer birçok yönü üzerinde de büyük bir etkisi olacak.”

Raporun yazarları, iklim değişikliğinin “üzerinde çalışan tek şirket anında finansal etkiyle karşı karşıya kalanlarsa çözülmeyeceğini” de sözlerine ekledi.

Raporda, şirket odaklı birçok iklim çabasının özellikle başarılı bile olmadığı belirtildi.

Sıfır emisyonlu elektriğe doğru ilerlemek veya enerji verimliliğini artırmak gibi popüler dekarbonizasyon çabaları giderek daha az, çok geç olarak görülüyor: Birleşmiş Milletler’in 2022 raporuna göre, atmosferde artan ısınmayı kaçınılmaz hale getirmek için zaten yeterli karbon var.

Ardından, “yeşil yıkama” meselesi var – tüketici dostu görünmek için çevresel taahhütlerinizi dekaplamak. Avrupa Komisyonu ve ulusal tüketici yetkililerinin 2021 araştırmasına göre, Avrupa’da şirketler tarafından yapılan “yeşil iddiaların” %42’sinin “abartılı, yanlış veya aldatıcı” olduğu bulundu.

Araştırmalar, ironik bir şekilde, yeşil yıkamanın aslında bir şirketin müşterileriyle olan ilişkisine zarar verdiğini ve insanların onlara bir geçiş izni vermeye istekli olduğu kadar çok güvenilen markalar dışında olduğunu gösteriyor.

Raporun yazarları, potansiyel bir çözüm: Çevresel etkilerin şirketinizin tasarruf etmesine veya daha fazla para kazanmasına yardımcı olduğu yerler bulun.

Örneğin Nike, Los Angeles Times’a göre son on yılı daha az malzeme ve işçilik süresi kullanan bir kumaş dokuma biçimi kullanarak geçirdi. Times’ın 2019’da bildirdiğine göre, şirketin malzeme, nakliye ve atık bertarafı harcamaları düştü ve milyonlarca pound potansiyel atık çöplüklerden uzak tutuldu.

Times, Nestle’nin daha ince plastik su şişelerinin ve Walmart’ın çöpleri yeni ürünlere dönüştürme çabalarının da benzer etkileri olduğunu belirtti.

Çevre Savunma Fonu başkan yardımcısı Tom Murray Times’a verdiği demeçte, “İşin çevreye karşı bir değiş tokuş olduğu kavramını geçtik.” dedi. “İş avantajları her zaman oradaydı, ancak giderek daha fazla şirket onların peşinden gidiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz