Çin, ABD’nin hava sahası üzerinde yüksek irtifa balonları uçurduğunu söyledi

0
151

Pekin, nesnelerin izinsiz olarak 10 defadan fazla göründüğünde ısrar ediyor

Çin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD yüksek irtifa balonlarının 2022’nin başından bu yana hava sahasında izinsiz olarak 10 kattan fazla uçtuğunu ve ABD ordusunun bir Çin casus balonu olduğunu söylediği şeyi vurmasının ardından diplomatik bir sırayı genişlettiğini söyledi.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Pekin’de bir soruya yanıt olarak düzenlediği düzenli brifingde, “Geçen yıldan bu yana, ABD’nin yüksek irtifa balonları, ilgili Çin departmanlarının onayı olmadan Çin hava sahasına 10’dan fazla yasadışı uçuştan geçti.” dedi.

Wang, balonları özellikle askeri veya casusluk amacıyla tanımlamadı ve daha fazla ayrıntı vermedi.

Çin’in hava sahasına yapılan bu tür saldırılarına nasıl yanıt verdiği sorulduğunda Wang, yanıtlarının “sorumlu ve profesyonel” olduğunu söyledi.

ABD savunma bakanlığı yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Çin’in iddiası, Amerika Birleşik Devletleri’nin günlerce kıta Amerika Birleşik Devletleri’nde sürüklendikten sonra 4 Şubat’ta Güney Carolina kıyılarında bir Çin casus balonu olduğunu söylediği şeyi vurmasının ardından geldi.

ABD, Çin balonunun geri çekilmesinde Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Pekin ziyaretini erteledi.

Çin, balonun yanlışlıkla rotasını patlatan ve Amerika Birleşik Devletleri’ni aşırı tepki vermekle suçlayan sivil bir araştırma aracı olduğunu söyledi.

Wang, “ABD tarafının yapması gereken ilk şey kendine bakmak, yollarını değiştirmek, bulaşmak ve çatışmayı kışkırtmak değil” dedi.

Son günlerde, ABD ordusu Kuzey Amerika üzerindeki diğer üç uçan nesneyi düşürdü.

Wang, Amerika Birleşik Devletleri tarafından vurulan son üç nesne hakkında hiçbir bilgisi olmadığını söyledi.

asia.nikkei.com/Politics/International-relations/US-China-tensions/China-says-U.S.-flew-high-altitude-balloons-over-its-airspace

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz