TİM verilerine göre ihracat Mayıs’ta 10 milyar dolara yükseldi

0
160

Avrupa imalat sektörü PMI verileri Nisan ayında sert düşmüştü. Mayıs ayı verileri ise sektörde kötüleşmenin kısmen zayıfladığını göstermişti. Bu da Türkiye’nin ihracat performansındaki kötüleşmenin Mayıs ayında bir miktar zayıflayacağı işaretini vermişti.

Nitekim Mayıs ayı TİM verilerine göre ihracat (genel ticaret sistemine göre), Nisan ayındaki 8 milyar 993 milyon dolardan Mayıs ayında 9 milyar 964 milyon dolara yükseldi.

Ürün bazında taşıt araçları ve yan sanayi ihracatı Mayıs ayında 1 milyar 203 milyon dolara, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı 840 milyon dolara, elektrik-elektronik ve makine ürün ihracatı ise 672 milyon dolara yükseldi.

Ülke bazında en büyük ilk 8 ihracat pazarımızın 5’ine Mayıs ayında ihracatımız Nisan ayına göre artış kaydetti. En büyük ilk iki ihracat pazarımız olan Almanya ve İngiltere’nin imalat sektöründeki kötüleşmenin Mayıs ayında zayıflaması doğrudan Türkiye’nin ihracat performansını olumlu etkilediğini görüyoruz.

Mayıs ayında ihracatta önceki aya göre 1 milyar dolarlık artışı dikkate aldığımızda ithalat hacminde de Mayıs ayında artış göreceğiz.

Dr.Fulya Gürbüz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz