Küresel ekonomide daralma hızlanacak

0
156

İhracat ve ithalat fiyatları Ocak ayında önceki aya göre arttı, miktar olarak azaldı

İhracat birim değer endeksi Ocak 2020’de 92 seviyesine, ithalat birim değer endeksi ise 86,6 seviyesine yükseldi; önceki aya göre sırasıyla %0,69 ve %0,29’luk artış yaşandı.

İhracat miktar endeksi Ocak 2020’de 158,6 seviyesine, ithalat miktar endeksi ise 138,1 seviyesine geriledi. Böylece aylık bazda sırasıyla %6,22 ve %2,98 düşüş kaydedildi.

İmalat sektörü ihracat miktarı son üç aydır düşüyor

İhracat miktar endeksi detaylarına göre Tarım ve Ormancılık sektörü aylık bazda %13,97, Madencilik ve Taş Ocaklığı %3,18 ve İmalat sektörü %5,87 düşüş kaydetti.

İthalat miktar endeksi detaylarına göre Tarım ve Ormancılık sektörü aylık bazda %1,71, Madencilik ve Taş Ocaklığı sektörü %3,04 artış kaydetti; İmalat sektörü %4,50 düştü.

Ocak ayındaki imalat sektöründeki güç kaybı Şubat ayı ile birlikte artarak devam edecek

İmalat sektörü ihracat ve ithalat miktar endekslerinde Ocak ayında kaydedilen düşüş yurt dışı ve yurt içi talepte zayıflamayı teyit etti. Koronavirüs salgınının küresel bazda imalat ve hizmet sektörlerinde sebep olduğu güç kaybı Şubat ayı verileriyle birlikte artarak devam edecek. Dün duyurulan 100 milyar TL büyüklüğündeki ekonomi paketi finansal sistemi şüphesiz rahatlatacaktır. Ancak küresel bazda ekonomik daralmaya doğru giderken sürecin belirsizliği hane halkının harcanabilir gelirinde bozulmaya sebep olacak. Bu sebeple işten çıkarmaların kontrolsüz hale gelmesi önlenmeli.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz