Betam: “Net dış ticaretin pozitif katkısı 4. çeyrekte sona erecek”

0
186

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Betam, 2019 yılı dördüncü çeyreğine ilişkin ekonomik büyüme tahminlerini yayınladı.

Betam, 2019 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nin yüzde 5,4 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yapılan hesaplamalarla ise yılın dördüncü çeyreğinde üçüncü çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 1,8 büyüyeceği öngörülüyor.

Dördüncü çeyrekte; bir önceki çeyreğe göre kredilerde (konut, tüketici ve ticari) toparlanma, tüketim malı ithalatında, üretim hacminde artış, kamu yatırım harcamalarında azalma bekleniyor. İhracatın yüzde 0,1 azalacağı, ithalatın ise yüzde 4,8 artacağı tahmin ediliyor. Raporda yer aldığı üzere dördüncü çeyrekte ithalattaki toparlanmayla birlikte net dış ticaretin pozitif katkısının artık hem çeyreklik hem de yıllık bazda sona ereceği ifade ediliyor.

Betam, görece yüksek büyüme rakamlarının kısmen ekonomik toparlanma kısmen de baz etkisinden kaynaklandığını vurguluyor.

GSYH 2019 yılı üçüncü çeyreğinde yıldan yıla yüzde 0,9, çeyrekten çeyreğe yüzde 0,4 artış kaydetmişti.

TÜİK, 2019 yılı dördüncü çeyrek verilerini 28 Şubat’ta açıklayacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz