Gastroekonomiye “Made in Turkey” damgası

0
166

2018 yılında gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) %53’ünü oluşturan hizmet sektöründe Lokanta ve Oteller grubunun payı tarihi rekor olan %5,19 seviyesine yükseldi. Türkiye’de cari işlemler dengesinin önemli bir kalemini oluşturan turizm sektöründe “Made in Turkey” markasının oluşturulması ve geliştirilmesi amacıyla geçen hafta önemli bir adım atıldı.

Gastroekonomi ve gastroturizm alanında kültürel ve ticari ilişkilerin gelişmesi amacıyla İtalya ve Türkiye arasında oluşturulan işbirliğinin ilk adımı olan ‘İstanbul’da Veneto Lezzetleri’ etkinliği 17 Eylül’de Venedik Sarayı’nda tanıtıldı. Etkinliğin ev sahipleri İtalya Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani ve Accademia Italiana della Cucina (İtalyan Mutfak Akademisi) Kültür Derneği Başkanı Dilek Bil.

Turizmajansi.com’da yer alan habere göre etkinlik konuşmasında Büyükelçi Massimo İtalya gıda endüstirisi verilerini şöyle sıralıyor:

“İtalyan Ulusal gıda endüstrisi 205 milyar euroluk değeriyle ülke GSYH’sinin %12’sini oluşturmakla kalmayıp İtalyan ekonomisini ileri taşıyan ve yurt dışında temsil eden bir marka haline gelmiştir.

1,3 milyon çalışanıyla, 5 yılda %33,3 büyüme oranıyla, 2008’den bu yana %47,8 oranında arttırdığı 41,8 milyar euroluk ihracat hacmiyle gelişen İtalyan gıda endüstrisi 2018’de de %3,1 büyüme yaşamaya devam ediyor”

Accademia Italiana della Cucina (İtalyan Mutfak Akademisi) Kültür Derneği Başkanı Dilek Bil ise konuşmasında Türkiye gastronomi turizm verilerini şöyle sıralamış:

“Türkiye’de gastronomi turizmi içinde yabancı turistler toplam harcamalarının %20’ini yeme-içmeye ayırırken, gastronomi turistleri toplam harcamalarının %27’sini yeme ve içmeye harcamaktadırlar.

Turizm sektörünün yeme içme sektörünün Turizm Bakanlığı’nın kısacası tüm paydaşların bu değişim içerisinde ihtiyacı olan tecrübe ve bilgi paylaşmak için Academia İtalia Della Cucina Türkiye delegasyonu olarak elimizden geleni yapacağız. Ve gastroekonomide ‘Made in Turkey’ yani Türkiye markasını yaratacağız”

Gastroekonomide ‘Made in Turkey” damgasının Türkiye ekonomisine itici güç oluşturacağına gönülden inanıyoruz.

Dr. Fulya Gürbüz