Tüketim, üretim ve yatırım göstergeleri kalıcı bir canlanmaya işaret etmiyor

0
160

Reel kesim, sektörel ve tüketici güven endekslerinde Ağustos ayında dikkat çekici yükselişler yaşandı. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi Nisan 2019’dan bu yana ilk kez 100 seviyesinin üzerine çıkarak 102,1 değerini aldı; hemen hemen tüm alt endekslerde artış kaydedilmiş olsa da birim maliyetler ve satış fiyatı beklentilerindeki gerileme ile ihracat siparişlerinde devam eden güçlü seyrin söz konusu yükselişte etkili olduğunu düşünüyoruz. Ancak iç siparişlerin düşeceği yönündeki beklentilerdeki artış ise zayıf yurt içi talebin sürdüğüne işaret ediyor.

Enflasyonist baskıların azalması, faizlerde gerileme ile Fed ve Avrupa Merkez Bankasının düşük faiz politikalarının yurt içinde borçlanma maliyetlerini azaltması açısından önemli gelişmeler olduğunu düşünsek de ABD-Çin arasında artan ticari gerginliğin, jeopolitik ve siyasi risklerin Türk lirası üzerinde yarattığı baskıların tüketim, üretim ve yatırım görünümünü bulanıklaştırmaya devam ettirdiğini düşünüyoruz.

Kısacası ihracat destekli büyümenin meyvelerini yemeye devam ederken hayat pahalılığının giderek artması, iç talepte devam eden daralma ve takipteki alacakların toplam krediler içindeki payının Ağustos ayında %5 seviyesine yükselmesi istihdam piyasasında iyileşme umutlarını söndürüyor.

Dr. Fulya Gürbüz