Fed faiz değiştirmedi, sabırlı olmaya devam edecek

0
185

ABD Merkez Bankası Fed Mayıs ayı toplantısında politika faiz aralığını %2,25-2,50 aralığında sabit tuttu.

Fed’in para politikasında baz aldığı iki gösterge var: İşsizlik oranı ve Gıda ve enerji fiyatlarını baz almayan (çekirdek) kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyonu.

Fed işsizlik oranında %4, çekirdek PCE’de %2 seviyesi hedefleniyor. Mart 2018’den bu yana %4 ve altında seyreden işsizlik oranı Mart 2019’da %3,8 değerini korudu. Dünkü para politikası toplantısı sonrasında yayınlanan basın duyurusunda da belirtildiği gibi istihdam piyasası gücünü koruyor.

Enflasyon tarafında ise çekirdek PCE Aralık 2011 sonrasından bu yana ilk kez Temmuz 2018’de yıllık %2,04 artış kaydederek Fed’in hedefine ulaşmıştı. Ancak özellikle petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü hareketin üretim maliyetlerini aşağı çekmesiyle birlikte enflasyon dinamikleri yumuşama eğilimine girdi ve çekirdek PCE Mart 2019’da %1,55 seviyesine kadar geriledi.

Fed geçen toplantıda belirttiği faiz değiştirme konusunda sabırlı olacakları ifadesini bu toplantıda da korudu. Fed Başkanı Powell basın toplantısında ekonomideki toparlanmaya dikkat çekerek enflasyondaki yumuşaklığın geçici olduğunu belirtti ve öncekinden farklı olarak şahin bir görünüm ortaya koydu.

Piyasalarda Aralık ayında %50 ihtimalle faiz indirimi olacağı fiyatlanıyor.

Fed’in faiz değişikliğinde sabırlı olması TL açısından olumlu bir gelişme ancak gücünü koruyan ABD ekonomisi karşısında potansiyelinin altında ekonomik aktiviteye sahip Türkiye ekonomisinin yatırım çekme konusunda şansı çok düşük. Sürdürülebilir büyüme konusunda atılacak her olumlu ve kararlı adım Türkiye hikayesine dikkatleri çekebilir.

Dr. Fulya Gürbüz