IIF: “TL adil değerinde, ucuz değil”

0
135

70 ayrı ülkeden 450 üyesi bulunan Institute of International Finance (IIF-Uluslararası Finans Enstitüsü) en riskli iki ülke olarak kabul edilen Arjantin ve Türkiye’nin para birimlerinin adil değerini hesapladıkları bir rapor yayınladı.

14 Şubat 2018 tarihinde yine Arjantin ve Türkiye’nin incelendiği raporda IIF peso ve liranın aşırı değerli olduğuna işaret etmiş, ardından her iki para birimi de değer kaybetmişti. 14 Şubat 2018’de 3,80 seviyesindeki Dolar/TL kuru 14 Şubat 2019 tarihli raporun yayınlandığı gün 5,27 seviyesinden işlem görüyor. IIF, peso ve liranın adil değerlerine yaklaştığını belirtiyor.

Para birimlerinin geçen yıl yaşadığı değer kaybına paralel olarak her iki ülkenin cari işlemler dengesinin iyileştiği vurgulanırken mevcut cari işlemler dengesi seviyeleri dikkate alındığında her iki ülke para biriminin adil değerine yakın oldukları, değerlerinin altında işlem görmedikleri, ifade ediliyor. Bunda şu rasyonel gerekçe sunuluyor: Cari açığın azalması ihracat destekli değil GSYH’nin düşmesi ve daralan ithalattan kaynaklanıyor.

Geçen yıl TL’de yaşanan sert değer kaybında Türkiye’nin yüksek kredi hacminin cari işlemler açığının sürdürülemez seviyeye yükseltmesinin etkisi olduğu vurgulanıyor. IIF, mevcut cari işlemler açığı seviyesinin TL’nin mevcut değerlerine işaret ettiğini, TL’nin ucuz olmadığını belirtiyor.

Dr. Fulya Gürbüz