ABD-Çin ticaret görüşmeleri haftaya Pekin’de devam edecek

0
148

ABD-Çin arasında 2 Mart’ta dolacak olan ticaret savaşı ateşkesi öncesinde bir grup ABD’li yetkili gelecek hafta Pekin’e gidiyor. Konuya ilişkin açıklama ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’den geldi.

Mnuchin geçen hafta Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile yaptıkları görüşmelerin hayli verimli olduğunu, gelecek hafta görüşmelere Pekin’de devam edeceklerini belirtti.

ABD’li yetkililer Çin ile ticaret açığını daraltacak serbest ve adil bir ticaret anlaşması, fikri mülkiyet hakları, ticari sırların ifşa edilmemesi, teknoloji transferi gibi konularda Çin ile anlaşma sağlanamaması halinde 200 milyar dolarlık Çin ithal mallarına uygulanan %10 gümrük vergisi 2 Mart itibariyle %25’e çıkartılacak.

Reuters haberine göre ticaret savaşı öncesinde Çin ABD’den yıllık ortalama 30 milyon ton soya fasulyesi alırken 2018 yılında toplam satın alım 23 milyon ton oldu. Aralık 2018 başında başlayan ateşkesten bu yana Çin tarafı ABD’den 2,6 milyon ton soya fasulyesi aldı, geçen haftaki görüşmelerde ise Çin tarafı 5 milyon ton soya fasulyesi alım sözü verdi.