Çin’de ekonomik aktiviteyi hizmet sektörü taşıyor

0
151

Çin’de imalat ve hizmet sektörlerini kapsayan Caixin kompozit PMI endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre 1,3 puan düşüşle 50,9 seviyesine geriledi. Endeks Mart 2016’dan bu yana büyüme bölgesi olan 50 seviyesinin üzerinde performans gösteriyor.

Çin ekonomisi Ocak ayında şu gelişmelere sahne oldu:

. Hizmet sektörü büyümeye devam ederken imalat sektörü zayıflıyor… Hizmet sektörü PMI endeksi aylık 0,3 puan düşüşle 53,6 değerini alırken imalat sektörü PMI endeksi aylık 1,4 puan düşüşle 48,3 seviyesine geriledi. Tarihsel olarak bakıldığında hizmet sektörünün Çin GSYH’sine katkısının imalat sektöründen daha fazla olduğunu ekleyelim.

. Toplam yeni siparişler hafif arttı… Hizmet sektöründe yeni siparişler son 7 ayın en hızlı artışını yaşarken imalat sektöründe düşüş yaşandı.

. Son 10 ayda ilk kez yeni ihracat siparişleri her iki sektörde de arttı… Hizmet sektöründe yeni ihracat siparişleri son 1 yıldaki en hızlı artışını kaydetti.

. Son 7 aydır gerileyen istihdam, Ocak ayında hizmet sektörünün katkısıyla iyileşti.

. Girdi maliyetlerindeki artış hizmet sektöründe zayıflarken, imalat sektöründe hammadde fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak geriledi.

. Çıktı fiyatları imalat sektöründe son üç aydır düşüşünü hızlandırırken hizmet sektöründe arttı.

. İş güveni endeksi son 5 ayın yükseğini gördü, hizmet sektörü imalat sektörüne göre daha iyimser.