ABD-Çin arasındaki iyileşme Japonya’ya yaramadı, ihracat siparişleri düştü

0
134

Japonya imalat sektörü Nikkei PMI endeksi Ocak 2019’da aylık 2,3 puanlık kayıpla 50,3 seviyesine düşerek Ağustos 2016 seviyelerine geriledi. Detayları sıralarsak;

. Üretim ve yeni siparişler son 2,5 yılda ilk kez aynı anda düştü.

. Üretim Aralık 2018’de kaydedilen güçlü yükselişin ardından Ocak ayında hafif de olsa düştü. Üretimdeki azalışın ana kaynağı düşen talep oldu.

. Yeni siparişler yurt içi ve yurt dışından gelen talep daralmasına bağlı olarak Eylül 2016’dan bu yana ilk kez düştü. Özellikle yarı iletken ile ilgili ürün siparişlerinde düşüş dikkat çekti.

. Yeni ihracat siparişleri Aralık ayındaki düşüşün ardından Ocak ayında Temmuz 2016’dan bu yana kaydedilen en hızlı düşüşü yaşadı. Çin ve ABD’den gelen düşük talep bunda etkili oldu.

. Satın alımlar azaldı.

. Nihai ürünler ve girdi malları stokları düşen talebe bağlı olarak geriledi.

. Azalan girdi talebi, Ocak ayında tedarik zincirleri üzerindeki baskıların bir kısmını hafifletti, ancak tedarikçilerdeki stok kıtlığı ve kapasite sorunları girdi teslimatında daha fazla gecikmelere neden oldu.

. Azalan iş yükü, firmaların mevcut işlerini tamamlamak için kaynaklarını tahsis etmelerini sağladı. Birikmiş işler Ağustos 2017’den bu yana ilk kez düştü.

. İstihdam piyasasındaki büyümede son 2 yılın en yavaş artışı yaşandı.

. Yüksek taşıma, enerji ve materyal maliyetleri sebebiyle girdi maliyetleri artışını sürdürse de Aralık 2017’den bu yana en düşük artış kaydedildi. Çıktı fiyatlarında ise güçlü artış yaşandı.

. Güven alt endeksi son sekizinci ayda da düşüşünü sürdürdü. Bunda önceden planlanan tüketim vergilerinde yapılacak artış ve ABD-Çin ticaret savaşına yönelik artan belirsizlik etkili oldu.