Alman ekonomisi yılın ikinci yarısında daralabilir

0
156

Türkiye’nin en büyük ticari ortağı olan dünyanın en büyük 4. ekonomisi olan Almanya’da sanayi üretimi Kasım ayında bir önceki aya göre %1,9 daralma kaydetti. Ekim ayı verisi ise %0,5 daralmadan %0,8 daralma olarak revize edildi.

İmalat sektörü PMI verilerine baktığımızda sektör 2018 yılı başından bu yana Temmuz ayı hariç aralıksız ivme kaybediyor. En son Aralık ayı verisine göre PMI endeksi yeni ihracat siparişlerinde düşüşün hızlanmasına bağlı olarak son 33 ayın en düşüğü olan 51,5 seviyesine geriledi. Endeksin 50 ve yukarı değeri sektörde büyümenin sürdüğüne, endekste düşüş ise sektörde zayıflığa işaret ediyor.

Perakende satışlar ise Kasım 2018’de bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde %1 düşerken, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,1 artış kaydetti. Ekim 2018 verisi ise yıllık bazda %5,2 olarak yukarı revize edildi.

Hizmet sektörü PMI endeksini değerlendirdiğimizde endeks Aralık ayında son 27 ayın en düşüğü olan 51,8 seviyesine geriledi.

Oxford Economics Almanya GSYH’sinde 2018 yılı 4. çeyreği için %0 büyüme tahmin ediyor. Brexit ve küresel yavaşlama endişelerine bağlı olarak ise ekonominin 2019 yılı 2. yarısında ise daralmasını bekliyor. Söz konusu daralmanın Türkiye’nin ihracat potansiyeli üzerinde aşağı yönlü risk oluşturacaktır.