Küresel imalat sektöründe üretim ve uluslararası ticarette zayıflık Türkiye için de baskı oluşturuyor

0
140

JP Morgan küresel imalat sektörü PMI endeksi Aralık 2018’de bir önceki aya göre 0,5 puan düşüşle son 27 ayın düşüğü olan 51,5 seviyesine geriledi. Performans kaybında şu faktörler öne çıktı:

. Gelişmekte olan ekonomilerin imalat sektöründe üretim gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldı,

. Tüketici malları üretimi yüzleri güldürse de ara mallar ve yatırım malları üretimindeki bozulmaya bağlı olarak üretimde artış zayıflamaya devam etti,

. Yeni siparişler ve istihdamda artış yavaşladı,

. Yeni ihracat siparişlerinin son dört ayda düşüşünü korumasına bağlı olarak küresel ticaret zayıf kalmaya devam etti,

. Şirketlerin sektöre karşı güveni tarihsel olarak en zayıf seviyesine geriledi,

. Çıktı fiyat enflasyonu gelişmiş ekonomilerde azalırken girdi maliyetleri gelişmekte olan ekonomilerde son üç yılda ilk kez düştü.

Küresel bazda imalat sektöründe üretim ve ticarette zayıflama sürerken fiyat baskıları azalıyor. Yüksek çelik fiyatlarına rağmen petrol fiyatlarındaki düşüş enflasyonda baskıyı azaltan ana etken oldu. Petrol fiyatlarında olası bir artış enflasyon baskısını tekrar gündeme taşıyabilir.

Türkiye ekonomisi de küresel yavaşlama endişelerinden nasibini alırken imalat sektörü daralmaya devam ediyor. Başta Avrupa ekonomisine yönelik belirsizlikler ve küresel bazda çıktı fiyat indirimleri Türkiye’nin ihracat gelirlerini aşağı çekebilecek unsurlar. Ek olarak ÖTV ve KDV indirimlerinin 31 Mart seçimlerine kadar uzatılması bütçe üzerinde soru işaretleri yaratıyor. Enflasyondaki gerilemenin TCMB’yi ilk toplantısında faiz düşürmeye yönelteceği beklentilerine katılmıyoruz. Finansal şartlarda sıkılaşma ve talepte daralmaya bağlı olarak Türkiye’nin imalat sektörü üzerinde aşağı yönlü risklerin yılın ilk çeyreğinde korunmasını bekliyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz