Merkez Bankası’ndan faiz değişikliği beklemiyoruz

0
154

3. çeyrek GSYH büyüme verileri iç talebin durduğuna, yüksek ihracat performansının ve güçlü hizmet sektörünün büyümeyi desteklediğine işaret etti.
4. çeyreğe ait öncü göstergeler ise ekonomide daralmanın süreceğini gösteriyor: Üretim, tüketim ve kamu kesimi harcamalarında daralma, özel sektör yatırım harcamalarında yavaşlama var.
4. çeyrekte %2 daralma ile birlikte 2018 yılını ortalama %3 civarı bir büyüme ile tamamlayacağımızı öngörüyoruz.
İç talepte daralmanın Hükümet’i Kasım ayında dayanıklı tüketim mallarında vergi indirimleri yapmaya yöneltmişti. Söz konusu uygulamanın 2019’a uzatılması olası gözüküyor. Zira mevcut veriler 2019’da büyüme üzerinde aşağı yönlü risklere işaret ediyor:
. Ticaret savaşı ve Brexit gelişmelerine bağlı olarak ABD, Çin ve Avrupa ekonomilerine yönelik büyüme eğilimi zayıflıyor. 
. Yurt içinde %11,1 seviyesindeki işsizlik oranı üzerinde yukarı yönlü riskler artıyor.
. PMI verileri girdi ve çıktı fiyatları üzerindeki baskıya işaret ediyor.
. Son OPEC toplantısında 2019 yılı ilk yarısı için alınan üretim kesintisi kararı fiyat genel seviyeleri üzerinde yukarı yönlü risk oluşturuyor.
. Her ne kadar Fed 2019’da verilere dayalı faiz artırımına gidecek olsa da borçlanma maliyetleri yüksek kalacak. 
. Zorlu finansal koşullar reel sektörde likidite şartlarını zorlamaya devam edecek. 
Mevcut görünüm 2019 yılında Türkiye ekonomisinin %1 civarı büyüyeceğine yani daralma yaşanacağına işaret ediyor. 2019 yılında sıkı maliye politikasının süreceği varsayımı altında, TCMB’nin ‪13 Aralık‬ toplantısında ne ekonomiyi ısıtmak için faiz indirimine gitmesini ne de soğutmak için faiz artırımına gitmesini destekliyor.