Trump’tan düşük faizden sonra düşük petrol fiyatı çağrısı

0
168

ABD ve Kanada’da artan petrol üretimine karşılık OPEC ve Rusya’nın 6 Aralık toplantısında üretim kısıntısına gitme ihtimali arttı.

Petrol fiyatlarında yükselişe sebep olabilecek böyle bir gelişmeye karşılık ABD Başkanı Trump vergi indirimine eşdeğer bir imkan yaratması açısından Suudi Arabistan’a petrol üretimini kısmaması çağrısında bulundu. Trump’ın düşük faiz isteğine bağlı olarak Fed’e de çağrı yapmıştı ancak Fed’in şeffaf ve bağımsız yapısının Trump’ın isteğine en azından 2020’ye kadar cevap bulamayacağına inanıyorken politik çıkarlara bağlı olarak Suudi Arabistan’ın taraflı olma ihtimalini yüksek görüyoruz.

ABD’de dün açıklanan Michigan tüketici güven endeksinde de gördük ki kısa vadede Amerikan halkının kısa vadede olumlu beklentilerine karşılık orta-uzun vadeye yönelik beklentilerinde bozulma var. Endeks önceki iki ayda kaydettiği düşüş eğilimini koruyarak Kasım ayında  97,5 seviyesine geriledi. Tüketiciler orta-uzun vadede faizlerde düşüş beklentisine bağlı olarak istihdam ve gelir seviyesinde düşüş öngörüyorlar. Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki artış kısa vadede tüketim üzerindeki baskıları da artıracaktır ki 6 Kasım ara seçimlerinde Meclis çoğunluğunu kaybeden Trump’ın düşük işsizlik-yüksek büyüme hedefini tehlikeye atacak gelişmelere karşı daha agresif tutum sergilemesine sebep olabilir.

Ekonomik görünüm ve beklentiler açısından gelecek hafta Fed Başkanı Powell’ın yapacağı konuşma ve 18-19 Aralık’taki Fed toplantısı önemli. Ancak Kaşıkçı soruşturması devam ederken ABD-Suudi Arabistan arasında politik işbirliğine gölge düşürecek gelişmeler küresel büyüme ve piyasalar açısından olumsuz sonuçlanabilecek jeopolitik riskleri gündeme getirebilir. Bu sebeple 6 Aralık OPEC toplantısının kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.