Euro’yu güçlü kılacak bir sinyal henüz yok

0
135

Euro Bölgesi’nde ZEW ekonomik güven endeksi Kasım 2018’de aylık 2,6 puan düşüşle -22,0 değerine geriledi. Temmuz 2012’den bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerileyen ZEW endeksinin Kasım ayında -17,3 seviyesine gerilemesi bekleniyordu. Endeks son 6 aydır eksi bölgede seyrediyor. Ankete katılan ekonomistlerin %53,8’i gelecek 6 ayda ekonomik aktivitede değişiklik beklemezken %34,1’i kötüleşmesini, %12,1’i ise iyileşme kaydedeceğini bekliyor. Anket katılımcıları enflasyonda düşüş öngörüyor.

ZEW-EuroBölgesi-2018-Kasım

Ekim ayı imalat sektörü PMI verileri de Euro Bölgesi’nin 4. çeyreğe yavaşlayarak girdiğine işaret etmişti.

Enflasyon tarafında yaşanan artışın Avrupa Merkez Bankası’nın miktarsal genişleme politikasını sonlandıracağı beklentisini kuvvetlendirmesi, Brexit belirsizliği ile İtalya’nın finansal sorunları ve küresel büyümeye yönelik endişeler (ticaret savaşı ve Fed’in faiz artırımlarına devam etmesi) ekonomik büyüme üzerinde aşağı yönlü risk oluşturuyor. Nitekim, Avrupa Komisyonu da 2017 yılında %2,5 büyüyen Bölge ekonomisinin 2018 yılında %2,1, 2019 ve 2020 yıllarında ise sırasıyla %1,9 ve %1,7 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Öte yandan ZEW endeksi detaylarında talep artışına bağlı olarak otomotiv sektörüne ilişkin olumlu gelişmeler var. Bu kapsamda, Kasım ve Aralık ayı gelişmelerini takip edeceğiz.

Son veriler Euro Bölgesi’nde yavaşlamanın sürdüğüne ve mevcut risklerin ekonomik aktivitede hızlı bir toparlanmanın önünde engel oluşturmaya devam ettiğini gösterdi.

Dolayısıyla, güçlü ABD ekonomisini dikkate aldığımızda ABD dolarının Euro’ya karşı gücünü korumaya devam edeceğini düşünüyoruz.