Eylül ayında ihracatta güçlü seyir sürdü, ithalatta kısmi toparlanma var

0
161

Eylül ayına ilişkin imalat sektörü Markit PMI verileri yeni ihracat siparişlerinin son 3 ayda ilk kez olacak şekilde hız kaybettiğini, ancak Türk lirasındaki zayıflamanın ihracatı bir miktar desteklemesiyle birlikte yeni ihracat siparişlerindeki yavaşlamanın toplam siparişlerdeki yavaşlamaya kıyasla çok daha düşük düzeyde gerçekleştiğine işaret etmişti. TÜİK’in açıkladığı Eylül ayı dış ticaret verileri ihracatta güçlü seyrin korunduğuna işaret etti.

TÜİK verilerine göre mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat  son üç aydır (Temmuz-Ağustos-Eylül) bir önceki aya göre artış eğilimini sürdürürken, ithalat Mayıs 2018’den bu yana düşüş eğilimini korudu. Böylece dış ticaret açığı 2009 yılı Şubat ayından bu yana en düşük seviye olan 2,03 milyar dolar seviyesine geriledi.

Dış Ticaret-2018-Eylül

12 aylık toplamlara bakıldığında ihracat son 14 ayın en yükseği olan %22’lik yıllık artış kaydederken %18’lik düşüş ile son 4 aydır daralıyor. Ağustos ayında ithalat yıllık bazda %22,7 daralmışken Eylül ayında hafif toparlanma ile %18,3’lük düşüş yaşandı. Eylül ayında otomobil üretiminde yaşanan kısmi toparlanmanın etkili olduğunu düşünüyoruz.

Ekim ayı reel kesim güven endeksi (RKGE) verileri ise Ekim ayında ihracat ve iç piyasada bir miktar toparlanma yaşandığına işaret etmişti. Avrupa ekonomisinde sağlam iç talebi de dikkate aldığımızda Ekim ayı ihracat hacminde artışın, ithalat hacminde ise kısmi toparlanmanın devam etmesini öngörüyoruz.

Ancak RKGE verileri gelecek 3 aya ilişkin olarak üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarına ilişkin olarak bir önceki ayda azalış bekleyenler lehine olan seyrin güçlendiğine, ihracat sipariş miktarına ilişkin artış bekleyenler lehine olan seyrin ise zayıfladığına işaret etmişti. Söz konusu gözlemler yılın son iki ayı için ihracat ve iç talep tarafında aşağı yönlü risk oluşturuyor.