15-19 Ekim haftasında işsizlik ve sanayi üretimi verilerini takip edeceğiz

0
165

15 Ekim 2018 – Pazartesi 

İşsizlik oranı Haziran 2018 döneminde %10,20 olarak ölçülmüş ve bir önceki döneme göre değişiklik göstermemişti. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise 0,3 puan artışla %10,9 olarak gerçekleşmişti.

İmalat sektörünü baz alan Markit PMI verileri Temmuz ayında son 4 ayda ilk kez olmak üzere istihdamda artış olduğuna işaret etmiş ardından Ağustos ve Eylül aylarında tekrar daralma göstermişti. Dolayısıyla imalat sektörünün Temmuz ayında istihdama pozitif katkıda bulunacağını sonraki iki ayda ise yönünü tekrar aşağıya çevireceğini bekliyoruz.

16 Ekim 2018 – Salı 

Ağustos ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak. Temmuz ayında sanayi üretimi yıllık %5,6, aylık %3,5 artış kaydetmişti. Ağustos ayında yıllık %1,3 oranında artış bekleniyor.

Temmuz ayı Markit PMI verileri dış talepte süren iyileşmenin imalat sektörünü pozitif yönde etkilediğini göstermişti. Benzer eğilim Ağustos ayında sürmüş olsa da Eylül ayında ihracat siparişlerinde ilk kez düşüş yaşandı.

Otomotiv üretimine baktığımızda ise Ağustos ve Eylül aylarında düşüş yaşandığını gördük.

Her iki  veriyi dikkate aldığımızda sanayi üretiminde Ağustos ve Eylül aylarında güç kaybı göreceğimizi tahmin ediyoruz.

17 Ekim 2018 – Çarşamba

Perakende satışlar (Temmuz: %3,1 y/y; %1,3 a/a)