ABD’de imalat tarafında hızlanma sürüyor

0
190

Fed’in ekonomik görünümü değerlendirdiği Mayıs ayı Bej Kitap raporunda “ılımlı” bir tablo ortaya kondu: ücretler ile mal ve hizmetlerin fiyatları ılımlı artış kaydetti.

İmalat tarafında ise Mayıs ayı Dallas Fed imalat sanayi endeksi bir önceki aya göre 5 puan artışla 26,8 seviyesine yükseldi. Üretim, kapasite kullanımı, sevkiyat, sipariş, istihdam ve çalışma saatleri alt endekslerinde hızlanma var.

ABD ekonomisi 1. çeyrek GSYH büyüme ikinci tahminine göre yıllık %2,2 artış kaydetti. İlk tahmin %2,3 seviyesindeydi. 4Ç2017’de %2,9’luk, 2017 genelinde ise ortalama %2,6’lık büyüme kaydedilmişti.

1. çeyrekte büyüme hızında hafif gerileme yaşansa da kademeli fiyat artışlarıyla birlikte Fed %2 enflasyon hedefine yaklaştı. Fed yetkililerine göre enflasyondaki artış sürecek. Dolayısıyla 12-13 Haziran’da toplanacak olan Fed’in faiz artırımına gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Yüksek dış borç stoğu olan Türkiye ekonomisi için anlamı, ABD doları cinsinden finansman maliyetleri artış eğilimini sürdürecek. Merkez Bankası son acil toplantısında para politikasında sadeleşme ve 300 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirerek geç de olsa yüksek faiz ortamına yönelik bir koruma kalkanı oluşturmuş oldu. Gerekli görmesi halinde faiz artırımlarına devam edecek. Artan faiz enflasyonda düşüşü, büyüme tarafında ise ivme kaybı getirecek.