İki Kore’nin barış adımı küresel refahın kapısını aralar mı? Cevap Trump’ta

0
169

Kuzey ve Güney Kore’nin daimi barış ve nükleer silahlardan arınmaya yönelik mutabakata varması sonrasında ABD-Çin arasında ticaret konusunda atılacak adımlar, NAFTA (ABD-Kanada-Meksika) cephesindeki gelişmeler küresel büyümenin önünü açabilecek bir gelişme mi diye hevesleniyor insan. Güzel haberler gelmeye devam ederse küresel talepte dolayısıyla da enflasyonda artış ve beraberinde büyük merkez bankalarının sıkılaştırma sürecine geçmesine sebep olacak. Tabi bu uzun vadeli senaryo.

Kısa vadede küresel ekonomi Fed’in faiz artırımlarına odaklanmış durumda. Fed faiz artırım sürecine girdi ama kritik konu hızı.

Bakalım son veriler ABD’de ekonomisi hakkında ne söylüyor?

. Talep tarafı güçlü… 4Ç2017 bir önceki çeyreğe göre yıllık %2,9 büyüyen ABD ekonomisi 1Ç2018’de bir önceki çeyreğe göre yıllık bazda %2,3 büyüme kaydetti. Beklenti %2 artış olacağı yönündeydi. Her ne kadar son dört çeyreğin en düşük GSYH büyümesi kaydedilmiş olsa da kişisel tüketim harcamalarındaki artış talep tarafının gücünü koruduğunu gösterdi.

. İş gücü maliyeti artıyor… Geçen hafta açıklanan 1Ç2018 işgücü maliyeti endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 puan artışla %0,8 artış kaydetti.

. Aylık ortalama saatlik ücretler 2006-2017 ortalamasının üzerinde… Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam rakamlarında işsizlik rakamından (%4,10) ziyade ortalama saatlik kazanca (Mart: %2,72 y/y) odaklanacağız.

. Ancak çekirdek enflasyon istenen hıza ulaşamıyor… Fed’in para politikasında değişiklik için %2 hedef olarak aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi ise Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,6 artış kaydetmişti. Bugün açıklanacak Mart ayı PCE verisi enflasyonun dolayısıyla da tahvil faizlerinin seyri açısından önemli. En son Temmuz 2016’da %1,3 seviyesi ile tarihi düşük seviyesini gören ABD 10-yıl vadeli tahvil Aralık 2013’te %3 seviyelerine yükselmesinin ardından ilk kez geçen hafta artan enflasyon endişesi ile tekrar %3,04 seviyesini gördü.

Piyasada Çarşamba günü Fed’in beklemede kalması yılın geri kalanında Haziran, Eylül ve Aralık olmak üzere toplam üç faiz artışı daha yapması bekleniyor. Bankanın enflasyon ve büyüme dinamiklerine yönelik beklentilerini takip edeceğiz. Fed 20-21 Mart toplantısında gösterge faiz aralığını 25 baz puan artırımla %1,50-1,75 aralığına yükseltmişti.

Türkiye açısından baktığımızda TL’de volatilite artmadıkça faiz-enflasyon sarmalından şimdilik korkmuyoruz. Yapısal reformlarda talep artırıcı değil katma değeri yüksek mal üretip ihraç edebilecek bir ekonomik yapıya kavuşmadığımız sürece korkmaya devam.

Sözün özü popülist siyasetçiler sert söylemleri hem iç politikaya mesaj vermek hem de ticaret savaşlarında kendilerine pozisyon kazandırmak için kullanıyor.

Önümüzdeki günlerde Türkiye ya da Rusya’ya ABD tarafından yeni yaptırımlar gelirse bunların da sözde yaptırımlar olduğunu ve esas amacın iç siyasete mesaj vermek olacağını unutmayalım.