ABD’nin korumacılığına karşı Çin’den küresel açılım hamlesi

0
164

Çin Başkanı Xi Jinping bugün yaptığı konuşmada Çin ekonomisini dünyayla daha fazla entegre etmek amacıyla tedbirler alınacağını açıkladı:

İthalat artışı için ithal otomobillere uygulanan gümrük tarifeleri düşürülecek, diğer ürünler üzerindeki gümrük vergi oranları azaltılacak, yabancı firmaların yasal fikri mülkiyet hakları güçlendirilecek ve uluslararası şirketler için yatırım ortamı iyileştirilecek.

YORUM: Xi Jinping, uluslararası birliklerle ilişkilerin daha da güçlenmesini savunuyor. Daha açık bir Çin ekonomisi yolunda önemli adımlar. İthal mallarda artış ülkede genel fiyat seviyesini yukarı çekebilir, yabancı yatırımların artması büyümeyi güçlendirebilir.

2017 yılında Davos’ta açılış konuşmasını Çin Devlet Başkanı Xi Jinping yapmıştı. ABD korumacılığı savunurken Çin küreselleşmeden yana. Dolayısıyla ticaret savaşının önümüzdeki günlerde bambaşka bir boyut alacağını söyleyebiliriz. Önemli olan Avrupa Birliği bu konuda ABD’nin yanında mı olacak yoksa Çin ile birlikte büyümeyi sürdürmek için mi çalışacak? Geçtiğimiz günlerde Fransa Devlet Başkanı Macron küresel ısınma ile mücadele için Xi Jinping’in desteğini almış ve yaptığı konuşmada Çince “Dünyayı tekrar harika hale getirelim” demişti.