ZİNCİR KOPMAK ÜZERE

0
211

15.08.2024 GÜNDEM GIDA

  • 3 tarafı denizlerle çevrili, Bir çok medeniyete ve canlıya ev sahipliği yapmış bereketli Anadolu topraklarında Neden yeterli, sağlıklı ve nitelikli gıdaya erişemiyoruz?
  • Hayvanlarımız ve insanlarımız yeteri kadar proteine erişmeme nedenleri, Bu eksiklile oluşan Sporda ve hayatta geri kalmamızın nedenlerinden biri de bu… hayvancılıktan protein eksikliğinden yaşadığımız ekonomik sorunlar.
  • nitelikli ve sağlıklı gıdalar üretmemizden kaynaklı yaşadığımız sağlık sorunlar. devletin sağlık harcamaları korkunç boyutlara ulaşmış durumda. Oysa bu paralar, sağlıklı gıda üretimine yönlendirilse, devletin sağlık harcamaları azalacak, daha sağlıklı nesiller yetiştirebileceğiz. Ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri, alanın uzmanları teşkilatlara dahil edilip, nitelikli ve sağlıklı gıdalar üretmemiz için kullanılabilir. Halkın büyük bir çoğunluğu yoksul ve nitelikli, yeterli gıdaya erişemiyor. Devlet bu alanı sübvanse ederse, uzun vadede sağlık harcamaları düşecek, daha sağlıklı nesiller yetişecek ve olimpiyatlar gibi uluslararası arenalarda da daha başarılı olacağız!
  • Fındık üreticisi ağlıyor, çünkü fındık borsası Hamburg’da…Fındık üreticisinin sorunları.  Dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini sırtlanan Türkiye’de değil…
  • “Bu topraklar neden terk edildi?” Neden meralar terk edildi. Et üreticisiyken neden et ithalatcısı hale geldik.
  • Ürün deseninin değişmesi, yenilenmesi gerektiğini, tohumların küresel ısınmaya uygun şekilde geliştirilmesi gerektiğini,
  • hayvan ırklarımızın ıslah edilmesi gerektiğini
  • Tarımsa sulama teknikleri ve yanlış sulama kaynaklı yaşadığımız sorunlar. vahşi sulamayı terk etmemiz gerektiğini, altyapıyı iyileştirmemiz gerekliliği.
  • Gıda taşımacılığının hâlâ kara düzen yapılmasından kaynaklı yaşanılan problemler. Kırık zincirler, yolda bozulan ürünler.
  • Tarladan çatala uzanan yol, bozuk, engelli ve sıkıntılı. Üretici, ürününü pazara ulaştıramıyor;
  • Ürünün sofraya gelene kadar yapılan en büyük harcama Akaryakıt yani nakliye ücreti , başlı başına bir sorun; bu alanda da herhangi bir destekleme yok. Ürünlerin tarladan pazara, uygun ekonomik ve fiziksel koşullarda taşınamaması, tarımın en büyük darboğazlarından biri.
  • İç anadoluda Konya ovasında yer altı tünelleri aracılığıyla kurulması planlanan sulama sistemleri yapılmaması. 500 mt ye varan sondajlarla oluşan obruklar. Kurak coğrafyanın dahada kurutulması.
  • Herkes ucuz yollu karnını doyurmanın peşinde, ama bu ucuzluğun bedelini kim ödüyor?
  • Avrupada 1 yıldan büyütülerek satılan tavuklar, türkiyede 48 günde yetiştirilerek kansere davetiye çıkartılıyor. Gıda güvenliği neden sağlanamıyor? Neden kimse denetlemiyor
  • Çocuklarımıza tarım ve tarımın önemi ile neden eğitim verilmiyor? Neden çocuklarımız ekmeğin, sebzenin, meyvenin nerede ve nasıl üretildiğini bilmiyor.
  • Türk  insanı neden kaliteli gıda talep edemiyor, bu durum neden  bir lüks haline gelmiş halde.
  • Tarım ve hayvancılık planlamasının yapılması gerekiyor? Neden yapılmıyor? Türkiye’de binlerce ziraat mühendisi, veteriner hekim, gıda mühendisi, kimya mühendisi işsiz geziyor, kendi mesleklerinin dışında işlerle uğraşıyor.
  • Plansızlık ve kontrolsüzlük nedeniyle çiftçiler zarar ediyor? üretimde müthiş bir yığılmaya, arz fazlasına ve sonunda ürünlerin ziyan olmasına neden oluyor. Çiftçi, emeğinin karşılığını alamıyor; çünkü pazarda fiyatlar düşüyor, ürünler elinde kalıyor.
  • Devlet ağırlığını koyarak, ürünlerin taban fiyatlarını neden belirleyemiyor? taban fiyatlar konusunda, bilhassa çay, fındık, hububat, pamuk üreticisi dertli, herkes mağdur. Hububatta, çayda, domateste, kayısıda, özellikle en büyük ithal kalemlerinden biri olan ayçiçeğinde…
  • Et ve sütte planlama neden yapılmıyor?

Süt olmadan et, et olmadan süt üretimi de mümkün değil. Bir dönem et para etmiyor diye süt veren inekler kesime gönderiliyor. Bu da hayvan popülasyonunu azaltıyor, yeni buzağılar doğmuyor. Et ve süt üretiminde bu denge bozulduğunda, piyasada yığılmalar yaşanıyor ve fiyatlar düşüyor. Plansızlık, hem hayvancılıkta hem de tarımda büyük zararlar doğuruyor; çiftçiyi ve üreticiyi çıkmaza sürüklüyor. Bu nedenle, tarım ve hayvancılıkta uzun vadeli, sürdürülebilir bir planlama şart.

  • Ürün deseni ve küresel ısınmaya uygun tohum üretimi ne zaman yapılacak ? Çiftçinin ne üreteceğini bilmesi, ne kadar üretim yapacağını bilmesi lazım. Küresel ısınmanın etkileri de göz önünde bulundurularak, ürün deseni değiştirerek üretim yapılmalı ve sağlıklı biçimde dağıtım zincirleri oluşturulmalı.
  • Köylü ,Tarım ve hayvancılıkta , tüccar ve sanayicinin merhametine neden bırakılıyor.

 tarım ve hayvancılık sektöründe üreticilerin mağdur edilmesini engelleyen, piyasa düzenleyicisi rolünü üstlenen Et balık kurumu, toprak mahsülleri ofisi vb gibi kurumlar

piyasa düzenleyicisi rolünü üstlenmelidir.. Devlet, düzenleyici otorite olarak görevini eksiksiz yerine getirmelidir.

Tarım ve hayvancılık , ülkenin ulusal güvenliğini koruma kapsamına neden alınmıyor?

Tarım ve hayvancılık, sadece ekonomik bir faaliyet değil, aynı zamanda bir ülkenin bağımsızlığını ve sürdürülebilirliğini garanti altına alan hayati unsurlardır. Bu yüzden, bu sektörler stratejik öneme sahip olarak görülmeli ve ona göre korunmalıdır.

Tarlalar neden toplulaştırılmıyor? Miras Miras hukuku nedeniyle arazilerin parçalanmış yapısı da neden çözülmüyor. Kardeşler, amca çocukları arasında 40 parçaya bölünen 10 dönümlük topraklarda nasıl tarım yapılabilir, bu topraklar nasıl işlenebilir? Miras hukukunun, arazi paylaşımı yasasının mutlaka değiştirilmesi, toprağı işleyecek olan kişinin desteklenmesi lazım.

Tersine göç sağlanmalı; kentlerden köylere geri dönüş teşvik edilmelidir. Uzun vadeli politikalar açıklanmalı, tarımsal ve hayvansal üretime geri dönmeyi düşünen insanlara uygun kredi imkânları sunulmalı. Tarım ve hayvancılıkta üretime katılacak olan kişilere adeta gözümüz gibi bakmalı, onları bu süreçte desteklemeliyiz. Ancak bu şekilde, köylerin yeniden canlanması ve üretim kapasitemizin artırılması mümkün olacaktır.

TCMB’den piyasadaki TL likiditesi için takasbank hamlesi

ABD SEÇİMLERİ

Bütün piyasaların hatta dünya politikasının gözünü çevirdiği ABD seçimlerinde Rüzgar Kamala Harris’e döndü.

Süikast girişiminin ardından Trump’ın lehine değişen seçim oranları,Yapılan son anketlerde Kamala Harris’in Donald Trump Karşısında oy oranının %53’e yükseldiği gözüküyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz