TCMB, yılın ilk enflasyonu raporunu açıkladı ve ilk enflasyon toplantısını düzenledi. Başkan Fatih Karahan, Cevdet Akçay ve Hatice Karahan rapor sunumu sonrası katılımcıların sorularını yanıtladı. Kurul üyelerinin açıklamaları şu şekilde oldu:
Fatih Karahan’ın Açıklamaları
“Toplantı öncesi farklı görüşleri değerlendiriyoruz ancak her zaman fikir birliğine varıyoruz. Aldığımız kararları fikir birliği içinde aldık.”
Bütçe Açıkları ve Ekonomi Politikaları
“OVP’de bütçe açıklarının daralması bu yıldan itibaren başlıyor ve bu daralmanın gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Uyguladığımız para politikası TL’de değerleme odaklı değil, ancak TL varlıklarının cazibesi artıyor.”
Enflasyon ve Kiralar
“Kiradaki görünüm olumlu, ancak enflasyon çok hızlı düşmeyecek, bir miktar katılık olacak. Bu bir gevşeme döngüsü değil, faiz indirim döngüsü, sıkılığı koruyarak devam ediyoruz.”
Reel Faiz ve Enflasyon Hesaplamaları
“Gerçekleşen enflasyon üzerinden reel faiz hesabı sağlıklı değil. Faiz kararlarını gerçekleşmelere ve ana eğilime bakarak veriyoruz. Oto pilotta değiliz, veri odaklı ve ihtiyatlı ilerliyoruz.”
Enflasyon ve Beklentiler
“Enflasyonun 2025 sonunda %24, 2026 sonunda %12, 2027 sonunda %8 olacağını tahmin ediyoruz. Enflasyon tahmin güncellemesinde gıda fiyatları ve yönetilen fiyatlar etkili oldu. Ocak enflasyonu beklentilerimizle uyumlu geldi (%5,1).”
Para Politikası ve Likidite Yönetimi
“Para politikasındaki sıkılığı belirlerken ana aracımız politika faizidir. Para politikasındaki sıkı duruşumuzu dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz. Mevduat faizleri TL’ye geçişi ve tasarrufları destekliyor. Politika faizindeki 5 puanlık indirim, mevduat ve kredi faizlerine beklentilerimizin üzerinde yansıdı. Parasal aktarımı makroihtiyati tedbirler ve likidite yönetimiyle destekliyoruz.”
Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve Döviz Geçişi
“KKM’yi yıl içerisinde tüzel kişileri önceleyecek şekilde sonlandırmayı planlıyoruz. KKM’den dövize dönüş sınırlı oldu. Sermaye girişlerindeki olumlu seyir devam ediyor ancak küresel gelişmelere bağlı olarak oynaklık gösterebilir.”
Enflasyon ve İç Talep
“İç talebin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde olduğunu değerlendiriyoruz. Tüketici kredi artışı büyüme sınırlarıyla uyumlu. Çıktı açığının önümüzdeki dönemde negatif seyretmeye devam etmesini bekliyoruz.”
Küresel Ekonomi ve Jeopolitik Riskler
“Küresel büyümede kademeli toparlanma öngörüsü korunuyor. Küresel ticaret politikalarına dair belirsizlikler yükseldi.”
“Korumacı eğilimler ve jeopolitik riskler büyüme üzerinde aşağı, enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskler yaratıyor. Enerji fiyatları dalgalı seyir izliyor. Merkez bankaları enflasyon eğilimine bağlı olarak parasal sıkılığı azaltıyor.”
“Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor. Enflasyon görünümünde bozulma olması durumunda her türlü seçeneği değerlendiririz. Bankalar TL’ye geçişi destekleyecek fiyatlamalar yapıyorlar. Stopaj artışının dolarizasyona geri dönüşü tetikleyeceğini düşünmüyoruz.”
Cevdet Akçay’ın Açıklamaları
Para Politikası ve Enflasyon
“Seçilen patikaya tek doğru ya da mutlak doğru diye bakmak doğru değil. Enflasyonun hangi seviyede takılı kalacağını bilmiyoruz. Enflasyonun 30’larda kalacağını söyleyenlere “nereden biliyorsunuz” demek lazım, bu söylemler hurafe.“
“TL’deki reel değerlemenin asimetrik de olsa aşağı yönlü etkisi var. Kur geçişkenliği hala yüksek. Dezenflasyon süreci için TL’nin bir süre daha reel değer kazanması elzem.“
Hatice Karahan’ın Açıklamaları
Para Politikası ve Rezervler
“Herhangi bir rezerv seviyesini hedeflemiyoruz. Swap hariç rezervlerde geçen yıl Mart ile Ocak sonu arasında 130 milyar dolar iyileşme oldu. Rezervlerdeki iyileşmenin %85’i yurt içi yerleşiklerin döviz bozdurup TL’ye dönmelerinden kaynaklandı. Rezervimizi güçlendirmeye çalışıyoruz ve epey mesafe kat ettik. Ancak tam olarak rezerv yeterliliğine eriştik diyemeyiz. Piyasa koşulları elverdiğince ve dezenflasyon hedefiyle çelişmediği sürece rezerv biriktirmeye devam edeceğiz, ancak geçen seneye göre bu süreç biraz daha yavaş olacak.“
İhracat ve Döviz Politikası
“İhracatçı dövizinde %30’u yeniden gözden geçirebiliriz, ancak izlemek gerek.”