Yatırım Dünyasının Yeni Hikâyesi: Japonya

0
239

Japon ekonomisinde görülen gelişmeler ilgi çekiyor. Ücretler yükseliyor, borsa son 30 yıldır görülmeyen zirvelere gelirken, son yılların da en yüksek iyimserliği görülüyor. Ek olarak, enflasyon Japonya için yüksek sayılabilecek düzeylerdeyken, maliyetler de yükseliyor.

Japonya Topix Endeksi, Ağustos 1990’dan bu yana en yüksek noktasına ulaştı. Nikkei 225 ise Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Endeks psikolojik seviye olan 30.000’i aştı.

Başbakan Fumiyo Kishida liderliğindeki hükümetin en önemli politikalarından birinin sonucu ücretler artıyor. Ücretler de artışla, Japonya’da son yıllarda yüksek sayılabilecek düzeylerde olan enflasyon ve maliyetler de yükseliyor. Borsalarda da son 30 yılın zirvesi görülüyor ve iyimserlik sürüyor.

Societe Generale’nin Asya hisse senedi stratejistleri Frank Benzimra ve Tsutomu Saito 9 Mayıs tarihli bir raporda, “Yabancı yatırımcılar geri döndü – bu, Japonya’daki hisse senedi piyasasındaki toparlanmanın doğası hakkında bir şeyler söylüyor. Bu, bilançoya, sağlam iç talebe ve daha cömert dağıtım politikasına (hisse geri alımları hızlanıyor) dayalı, geniş tabanlı bir yükseliştir” dediler.

Yıl başında, Japonya’nın en büyük 5 holdinginin hisseleri, Berkshire Hathaway başkanı ve CEO’su Warren Buffett’in bu şirketlerdeki payını artırması ve daha da hisse alımı yapabileceği sinyalleriyle yükseldi.

Monex Group’tan Jesper Koll, CNBC’ye Buffett’in bahsi geçen şirketlerle görüşmek üzere Japonya’ya yaptığı son gezinin Japonya’ya yatırım yapmak için bir “onay” olarak kabul edildiğini söyledi.

“Daiwa Securities” stratejisti Kenji Abe, Nisan ayından bu yana Japon hisse senetlerine olan güçlü dış talebin sebebinin, Tokyo Borsası’nın iyi kurumsal yönetim konusunda attığı adımlar olduğunu belirtirken, Warren Buffett’in Japon şirketlerine yaptığı ek yatırımla Japonya Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Kazuo Ueda’nın para politikası konusunda “güvercin” politikaları devam ettirmesi olduğu söyledi.

Goldman Sachs, 12 Mayıs tarihli raporunda, Japon hisse senetleriyle ilgili pozitif duruşunu korumak “bir takım nedenler” gördüğünü söyledi. Japonya hisse senedi stratejisti Kazunori Tatebe, “Özellikle, denizaşırı pazarlardaki hisse senetlerine kıyasla sağlam bilançolara dikkat çekiyoruz, ayrıca yapısal değişiklik ve reform beklentilerinin Japon hisse senetlerini daha da yukarı çekebileceğini düşünüyoruz. Japon hisse senetlerine ilişkin ana risklerin ABD borç tavanı sorunu, durgunluk riski ve jeopolitik risk gibi denizaşırı faktörlerden kaynaklandığına inanıyoruz” diye yazdı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz