Yağmurun Bol Olduğu Barajların Dolmadığı Günler

0
200

Haftanın ilk işlem gününe başlarken, piyasalara Citi’nin gölgesi düştü.

Citi, Türkiye bankacılık sektörünün üç büyük oyuncusunda(Akbank-GarantiBBVA-YapıKredi) tavsiyelerini aşağı çekti. Citi Analisti Simon Nellis, artan makro risklerin görünümü zorlayacağını, yüksek faiz ortamının keskin bir yavaşlamaya yol açmasının beklendiğini ve bu durumun kredi büyümesini ve kredi kalitesini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Nellis’e göre hala oldukça negatif olan reel faizler ve yetersiz seviyedeki dış kaynak girişi dövizdeki görünümü bozarken, bankacılık regülasyon ortamı, kademeli olarak iyileşmeyle birlikte sektör açısından zorlayıcı unsur olmaya devam edeceğini belirtti.

Diğer yandan Goldman Sachs 2024 raporunda TCMB’ye ilişkin tahminlerini paylaştı. Raporda TCMB’nin bu yıl faiz artırımlarına devam edeceği ve politika faizinin yüzde 40’a kadar yükselmesinin beklendiği yazıldı. 2024’ün 3. çeyreğinde faiz indirimlerinin başlayacağı, yıl sonunda faizin yüzde 40’tan yüzde 25’e gerileyeceği tahminine yer verildi. Sene sonunda enflasyonun da yüzde 35’e seviyesinde dengeleneceği öngörüldü.

Akşam saatlerinde ise Deutsche Bank, 2023’te kötü performans gösteren Türk tahvillerinin 2024 yılında en cazip tahviller olacağı tahmininde bulundu. Yüksek enflasyon TL’de nominal değer kaybının kaçınılmaz olduğu anlamına geliyor, ancak gelecek sene ve sonrasında bu değer kaybının daha kademeli olmasını bekliyoruz” diye belirterek 2024’te Türk tahvillerinin çok cazip olabileceğini açıkladı.

Cari Denge

İç piyasaya dönecek olursak Eylül ayı cari işlemler verisi açıklandı.

TCMB’nin açıkladığı verilere göre cari işlemler dengesi, eylül ayında 1,88 milyar dolar ile üç aylık aranın ardından, yeniden fazla verdi. Cari dengenin ticaret açığındaki daralma ve turizm etkisi ile 1,4 milyar dolar fazla vermesi bekleniyordu.

Net hata ve noksan kalemi ise eylülde 208 milyon dolarocak-eylül döneminde 1,41 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Resmi rezervlerde bu ay 7 milyar 663 milyon dolar net artış yaşandı.

Perakende Verileri

Gün içerisinde gelen bir diğer veri de ise TÜİK Eylül ayı Perakende Satış verilerini açıkladı. Aylık bazda perakende satışlar sabit fiyatlarla yüzde 13,8 arttı. Perakende satış hacmi aylık yüzde 0,7 azaldı. Ağustos ayında perakende satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,2 artmıştı.

Tahvil

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kasım ayı iç borçlanma programına iki tahville devam etti. Geçen hafta yapmış olduğu tahvil ihracının ardından bugün de 5 ve 7 yıl vadeli tahvil ihraçlarını tamamladı. Toplamda 24.2 milyar TL borçlandı.

BIST

Borsa İstanbul’da alıcılı başladığı haftanın ilk işlem gününe, satıcıların ağırlık kazanması ile birlikte -%2.61 puan düşüşle 7568 puandan kapandı.

Dr. Artunç Kocabalkan ve Colendi Yatırım Berna Süslü hafta başlarken genel gündem, veri akışları ve Bist üzerine değerli görüşlerini ‘Tam Zamanında’ adlı yeni programda dile getirdiler. Bundan sonra da her hafta Pazartesi günü ‘Tam Zamanında’.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz