Sıcak Para TL’ye Geliyor BIST’ten Norveç Fonu Çıkıyor

0
346

Geçtiğimiz haftalarda takip ettiğimiz not artışı, TL lehine yabancı banka raporları sonrası yabancılar 2013’den beri ilk defa ciddi anlamda kendilerini TL tahvil piyasasında hissettirdi.

Türkiye ekonomisi için 2013 yılı bir kırılım noktası. 2013 yılında gerçekleşen siyasi gerilimler sonrası başlayan istikrarsızlıklar ilerleyen yıllarda daha da ciddileşmiş ve 2016 Ağustos ayında Türkiye ekonomisinin Moody’s tarafından verilen ‘yatırım yapılabilir seviye’ olan kredi notunu kaybetmesine yol açmıştı.

Ancak 2023 genel seçimleri sonrası rasyonele dönüş başlamış ve ekonomik açıdan zor durumda olan Türkiye ekonomisinde toparlanma süreci başladı.

Bugün gelen menkul kıymet istatistikleri ile yabancı yatırımcıların TL cinsi tahvillerde 2.83 milyar dolar değerinde alış gerçekleştirdi. Bu tutar yabancı yatırımcıların 2013 yılından beri yaptığı en büyük alış olarak kayda geçti.

Ayrıca bu işlem sonrası yabancıların TL tahvil stoğu hızlı bir şekilde 2021 yılı seviyelerine kadar yükseliş gösterdi.

BofA çıkışının kaynağı Norveç Fonu olabilir mi?

Kredi Risk Primi 2020 Seviyelerinde

Ekonomik gelişmeler ile genel seçimler sonrası gerilemeye başlayan Türkiye 5 yıllık kredi temerrüt takas risk primleri (CDS) seçimlerden sonra 435 baz puan gerileyerek 268 baz puana düştü.

Bu gelişme özellikle döviz rezervleri açısından sıkıntılı süreçler geçiren Türkiye ekonomisi için yurtdışından sağlanacak finansman kaynaklarında daha düşük maliyet anlamına geliyor mu yoksa diğer gelişmekte olan ülkelerin de CDS’leri bizimle beraber mi düşüyor?

Bilindiği üzere bir ülke yurtdışı finansmanı sağlayacağı zaman bu ülkeye yatırım yapacak yabancılar ülke ekonomisinin risk faktörlerine göre belirli bir oranda ek prim talep ediyor. Ekonomik riskler yüksek olduğunda bu prim artarak maliyetleri arttırıyor. Tam tersi riskler azaldığında ise bir ülke daha az maliyetli ve daha kolay finansmana erişim sağlayabiliyor.

TCMB’nin Rezervleri Artarken KKM’de Düşüş Hızlanıyor

Son zamanlarda TCMB rezervlerindeki düzelme hızlanırken Aynı şekilde KKM stoğundaki azalış hız kazandı.

Ağustos 2023 yılında yükseldiği 139 milyar dolar tutarındaki anapara miktarının bugünkü verilerle yarıya düştüğü gözlemlendi.

Haftalık olarak bakıldığında KKM stoğundaki düşüş bir önceki veride %1.1 iken bu hafta gelen veri ile %1.6’ya yükseldi.

KKM Dahil Dolarizasyon Geriliyor

Döviz Pozisyonunda İyileşme Devam Ediyor

TCMB’nin net döviz pozisyonu ise seçim sonrası ciddi bir hızla düzelmeye başladı. Bugüne geldiğimizde Nisan ayından beri net döviz pozisyonundaki iyileşme 44 milyar dolar seviyesinde olurken swap hariç net döviz pozisyonu -27.1 milyar dolar seviyesine kadar geldi.

Yurt İçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatı Azalıyor

TCMB rezervlerinde iyileşme devam ederken ve TCMB piyasadan döviz almaya devam ederken yurt içi yerleşik kişilerin döviz mevduatı da azalıyor.

Gelen verilere göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı bir haftada 3 milyar 185 milyon dolar azalış gösterdei.

Gerçek kişilerde 1 milyar 191 milyon dolar azalış, tüzel kişilerde ise 1 milyar 993 milyon dolar azalış görüldü.

Richmond FED Başkanına Göre ABD’de Enflasyon Hala Yüksek

Richmond FED Başkanı Thomas Barkin, Çarşamba günü gelen ABD TÜFE verileri sonrasında yaptığı açıklamada enflasyonun iyi ancak hala ulaşmaya çalıştıkları yerde olmadığını söyledi.

Açıklamanın devamında ise enflasyonun düşeceğine inandığını ama bunun zaman alacağını söyledi.

ABD’de Çarşamba günü gelen enflasyon verileri çekirdek enflasyonda 6 ay sonra ilk defa gerileme olduğunu gösterdi. Veriler sonrası ABD piyasaları günü pozitif kapattı.

Ayrıca Perşembe günü açıklanan ABD haftalık işsizlik başvuruları 221 bin beklentiye karşılık 222 bin olarak gerçekleşti.


Türkiye’nin Ticareti Durdurma Hamlesi Sonrası İsrail’den Hamle

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye İsrail ile olan ticareti durdurmuştu. Perşembe günü gece saatlerinde Reuters tarafından gelen habere göre İsrail’in Türkiye ile olan ticaret anlaşmasını kaldırmaya ve Türkiye’den yapılacak olan ithalatlara %100 oranında gümrük vergisi uygulamaya hazırlandığını açıkladı.

Piyasalar

BIST100 endeksinde son günlerdeki negatif fiyatlama Perşembe günü yerini pozitif seyire bıraktı.

Kapanışa doğru gelen alışlarla birlikte BIST100 endeksi günü 10319 puandan %1.59 yükselişle kapatırken bayrağı yine bankacılık endeksi taşıyarak %2.7 yükselişle günü tamamladı.

Bu kapanış sonrası dolar bazlı 320.1 dolar seviyesinden günü tamamlayan endekste devam eden süreçte 324-325 dolar seviyelerini direnç olarak takip edeceğiz.

Hisse bazlı hareketlere baktığımızda ise son günlerde TUPRS ve THYAO tarafında gerçekleşen yoğun miktarsal hareketler Perşembe günü de devam etti ve Bank of America THYAO hissesinde 1 gün içinde 13.32 milyon hisse senedi satışı gerçekleştirdi. Bu işlemin TL tutarı ise 4 milyar 80 milyon TL oldu.

Aynı şekilde TUPRS hissesinde gün içinde 800 milyon TL tutarında net satış gerçekleştirmiş oldu.

Yurtdışı Piyasalar

ABD piyasaları Çarşamba günü gelen veriler sonrası günü tarihi zirvelerine yakın kapatırken Perşembe günü satıcılı bir seyir izledi. S&P500 endeksi %0.21 gerilerken 5297 puandan işlem gördü.

Nasdaq ise günü %0.26 düşüşle tamamladı.

ABD 10 yıllık getirileri enflasyon verisi sonrası düşüş yaşarken Perşembe günü 3.89 baz puan yükseliş ile %4.38 seviyesinden işlem gördü.

Avrupa piyasalarında İngiltere yatay negatif %0.08, Fransa %0.62 düşüş, Almanya ise %0.69 düşüş ile günü tamamladı.

Almanya 10 yıllık tahvilleri 3.73 baz puan yükseliş ile %2.46, İngiltere 10 yıllıkları ise 1.35 baz puan yükseliş ile %4.08 seviyesinden günü tamamladı.

Asya piyasalarında Japonya %1.39 yükseliş, Hong Kong %1.59 yükseliş, Çin %0.39 yükseliş, Güney Kore ise %0.83 yükseliş ile günü tamamladı.

Japonya 10 yıllıkları %1 getiri seviyesine yakın işlem görürken günü %0.92 seviyesinden tamamladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz