VERGİ VE MALİYE POLİTİKALARI

0
135

ENFLASYONLA MÜCADELEDE MALİYE POLİTİKASI VE BİZLERİ BEKLEYEN YENİ VERGİLER

Anayasamızda “Herkesin, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlü…” olduğu hüküm altına alınmıştır.Kamusal harcamaların ve yatırımların kaynağını da vergi gelirlerinden karşılanmaktadır.

Bu konuda devletin vatandaştan yeni vergiler talep ederken en önemli görevleri kayıt dışılığın önlenmesi, vergi adaletinin sağlanması, vergi politikalarında ülke ekonomisinin gelişmesi yönünde adımlar atılması, teşvik politikasının adil olması, vergi bilincinin artırılması şeklinde belirtebiliriz.

Bir başka öncelik de vergiyi tabana yaymadan önce geliri tabana yaymak olmalıdır.Bunlar olduğunda mükelleflerin vergiye yaklaşımı daha olumlu olacaktır.

ENFLASYONLA MÜCADELEDE MALİYE POLİTİKASI NE ÖLÇÜDE KULLANILDI VE BUNDAN SONRA NASIL KULLANILABİLİR?

MENKUL KIYMET GELİRLERİNE İLAVE VERGİLER YOLDA MI?

Menkul kıymet, değiş tokuş edilebilir, devredebilir finansal değer taşıyan enstrümanlara verilen genel isimdir.

Başlıca menkul kıymetler : Hisse senetleri,Tahviller,İntifa senetleri,Banka bonoları,Finansman Bonoları,Kar ve Zarar ortaklığı belgeleri.

SERVET VERGİSİ GELİR Mİ ?

Servet ,vergi ödeme gücünün bir göstergesidir.Günümüzde de uygulanmakta olan, Veraset ve İntikal Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi birer servet vergisidir.

GAYRİMENKULLERİN VERGİLENDİRİLMESİNDE NELER GETİRİLEBİLİR?

Mevcut uygulamada Gerçek kişiler, sahip oldukları gayrimenkulleri alış tarihinden itibaren beş yıl içerisinde satmaları halinde, kazançlarını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmektedirler.

GYO VERGİ İSTİSNASI KALDIRILACAK MI?

 GYO’ların tüm kazançları kurumlar vergisinden istisna tutulmuştur.

ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ NEDİR?

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması için dünya genelinde çalışma yürütüldüğünü belirterek, “Türkiye’de faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenleme yapılması kaçınılmaz. Aksi halde ülkemizin almadığı vergi bir başka ülke tarafından alınacak.” dedi .

TASARRUF ÖNLEMLERİ NE ÖLÇÜDE ETKİLİ OLACAK ?

17 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan Tasarruf Tedbirleri ile İlgili Genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, verimli ve ekonomik kullanımına ilişkin yeni tedbirler alındı. 

-Kamu kurum ve kuruluşları tarafından 3 yıl süreyle yurt içinde ve yurt dışında hiçbir şekilde yeni hizmet binası alınmayacak, kiralanmayacak, yapılmayacak veya bu amaçla arsa veya arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacak.

-Yeni lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa veya arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacak, yeni kiralama yapılmayacak ve yeni inşaata başlanmayacak.

-Kamu kurum ve kuruluşlarınca 3 yıl süreyle her ne şekilde olursa olsun yeni taşıt edinilmeyecek. Ancak, savunma ve güvenlik hizmetleri için ihtiyaç duyulan taşıtlar ile ambulans ve itfaiye araçları acil ve zorunlu hallerde edinilebilecek.

-Kamu taşıtlarının yerli ve elektrikli taşıtlara dönüştürülmesi amacıyla kullanımdaki taşıtların tasfiye edilmesi kaydıyla kamu alım garantisi kapsamında ilgili mevzuatına göre elektrikli taşıt satın alınabilecek.

-Kamu kurum ve kuruluşların harcama yetkilileri, haberleşme giderlerini hizmet gerekleri ve teknolojik imkanlar çerçevesinde gözden geçirerek kaynakların verimli kullanılması hususunda sayı, tutar veya kullanım kısıtlamaları dahil her türlü tedbiri alacaklar.

-Kamuda personelin etkin kullanımı sağlanarak atıl personel oluşumuna izin verilmeyecek. Emeklilik, istifa ve ölüm gibi nedenlerle meydana gelen azalma kadar yeni kadro ihdası ve kullanımı talebinde bulunulabilecek.

-Kamu kurum ve kuruluşları enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla tasarruf önlemlerine uyacak.

-Genel aydınlatmada LED dönüşümü ve diğer tasarruf sağlayıcı tedbirler hızla uygulamaya geçilecek.

-Kamu bina ve tesislerinde yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılmasına azami gayret gösterilecek.

Genelgeye linkten ulaşabilirsiniz:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/05/20240517-5.pdf

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE VE KAYIT DIŞI EKONOMİ KAYIT ALTINA ALINABİLİR Mİ?

Kayıt dışı ekonomi, devletten gizlenen, kayda geçirilmeyen/geçirilemeyen ve bu sebeple denetlenemeyen faaliyetler olarak tanımlanabilir.

İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.

YAYIN LİNKİ:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz