TÜİK tarafından açıklanan sektörel güven endeksleri verilerinde Kasım ayında dayanıklı tüketim mallarına (gayrimenkul, mobilya, beyaz eşya ve otomotiv) yılsonuna kadar uygulanacak vergi indirimlerinin ve TL’de azalan dalgalanmanın hizmet ve perakende sektörlerinde güven artışı olarak yansıdığını gördük.
Mart ayında yapılacak yerel seçimlere kadar tüketimi artırıcı müdahalelerin devam etmesi muhtemel.
Petrol fiyatlarındaki düşüşün maliyetleri azaltıcı yönü etkisi açısından güven endekslerine olumlu yansıdığını/yansıyacağını da ekleyelim.
İnşaat sektörünü dikkate aldığımızda gayrimenkulde vergi indirimlerinin stoku azaltmakta etkili olduğunu söyleyebiliriz ancak olumsuz likidite şartlarının yeni/tamamlanmayan projeler açısından sektörü olumsuz etkilediğini düşünüyoruz.
Detaylar…
http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=27882
Hizmet sektörü güven endeksi 79,8 oldu…
Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Ekim ayında 75,7 iken, Kasım ayında %5,4 oranında artarak 79,8 oldu. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla %4,8, %8 ve %4 artarak 72, 74,4 ve 93,1 değerini aldı.
Perakende ticaret sektörü güven endeksi 90,7 oldu…
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Kasım ayında %4,3 oranında artarak 90,7 oldu. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla %6,2 ve %14 artarak 67,6 ve 91,7 değerini aldı. Mevcut mal stok seviyesi endeksi ise %3,5 azalarak 112,9 oldu.
İnşaat sektörü güven endeksi 56,6 oldu…
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 58,7 iken, Kasım ayında %3,5 oranında azalarak 56,6 oldu. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla %5 ve %2,5 azalarak 45,4 ve 67,7 oldu.