TCMB tarafından yayınlanan Kasım ayı reel kesim güven endeksi verilerine göre ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı.
Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla üreticilerin yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak %15,1 seviyesine geriledi. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentileri ise güçlenerek devam etti.
TÜİK verilerine göre Ekim ayında yurt içi üretici fiyatları bir önceki aya göre %0,17 artmış, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,70 seviyesine gerilemişti. Tüketici fiyatları da Ekim ayında aylık bazda %2 artmış, yıllık bazda %8,55 seviyesine gerilemişti.
Kasım ayında TL’nin yabancı para birimlerine karşı dar bantta hareket etmesi (ABD dolarına karşı ortalama 5,76 seviyesinde) üretici maliyetleri üzerindeki baskının azalmasında önemli bir faktör.
Markit PMI verileri de Euro Bölgesi, ABD ve İngiltere‘de Kasım ayında üretim maliyetlerinde zayıflama sinyali verdi.
Son olarak, Türkiye’de üretici maliyetlerindeki zayıflamaya rağmen imalat sektöründe iç piyasa satış fiyatı beklentisinin artmaya devam etmesi ise tüketici fiyatları üzerinde baskı sinyali veriyor.
Dr. Fulya Gürbüz