Takvim ve mevsimsellikten arındırılmış verilere ve harcamalar yöntemine göre çeyrek bazda en fazla artış %10,5 ile ithalatta gerçekleşti
Takvim ve mevsimsellikten arındırılmış verileri dikkate aldığımızda, üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe göre en hızlı artış %10,5 ile ithalatta yaşandı ve ithalat yılın ilk 9 ayında ortalama %3,1 büyümüş oldu.
2019 yılının üçüncü çeyreğinde önceki çeyreğe göre %5,49 büyüyen mal ve hizmet ihracatı ise yılın ilk 9 ayında ortalama %2 büyüme kaydetti.
Tüketici harcamaları ise üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %1,95 artarak ilk üç çeyrekte ortalama %2,1 artış kaydetti.
Devletin tüketim ve harcamaları ise üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %1,94 artışla ilk üç çeyrek ortalaması %1,9 oldu.
Toparlarsak, harcamalar yöntemi üçüncü çeyrekte iç tüketimde önceki döneme kıyasla bir yavaşlama da olsa artışın sürdüğünü, paralelinde ihracatta büyüme potansiyelinin korunduğunu ithalatta ise son çeyrekte bir hızlanma yaşandığını ortaya koyuyor.
Takvim ve mevsimsellikten arındırılmış verilere ve üretim yöntemine göre çeyrek bazda en fazla artış %2,1 ile sanayi üretiminde gerçekleşti
Üretim yönteminde ise sanayi üretimi ile hizmetler sektörü endekslerindeki paralel hareketi aşağı grafikte açıkça görüyoruz. Çeyreksel dönemdeki değişimi dikkate aldığımızda inşaat sektörü 1Ç2018’den bu yana ilk kez 3Ç2019’da büyüme kaydetti. 3Ç2019’da ithalattaki hızlanma sanayi üretiminde önceki çeyreğe göre %2,1’lik artışı açıklıyor. Dolayısıyla ikinci çeyrekte ekonomik büyümenin lokomotifi dış talepken üçüncü çeyrekte iç talebin de ortak olduğunu görüyoruz.
Öncü göstergeler 2019 yılı dördüncü çeyreği için neler söylüyor?
Bilgi Üniversitesi Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin online olarak sunduğu simditahmin.com’da yer aldığı üzere 25 Kasım tarihli veriler dikkate alınarak GSYH’nin son çeyrekte önceki çeyreğe göre %3,07, önceki yılın aynı dönemine göre %6,29 büyümesi tahmin ediliyor.
Dr. Fulya Gürbüz