“Türkiye, Kara Para ve Terör Finansmanıyla Mücadelede Beyaz Sayfa Açtı”

0
165

FATF Başkanı Kumar: Türkiye, Kara Para Aklama ve Terör Finansmanıyla Mücadelede Önemli İlerleme Kaydetti

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Dönem Başkanı T. Raja Kumar, Türkiye’nin “gri listeden” çıkarılan iki ülkeden biri olduğunu belirterek, Türkiye’nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele konusunda kayda değer adımlar attığını ve bu eylem planındaki tüm maddeleri yerine getirdiğini vurguladı.

Singapur’un iki yıllık dönem başkanlığı süresince bu yıl 23-28 Haziran’da OECD bünyesinde gerçekleştirilen 6. FATF Genel Kurulu sona erdi. Kumar, genel kurul sonrası düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Ekim 2021’de FATF’ın “gri liste” olarak bilinen “artırılmış izleme sürecine” dahil edildiğini hatırlattı.

Mayıs ayında FATF yetkililerinin Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirten Kumar, “Türkiye, kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadeleye yönelik önemli adımlar attı ve bu eylem planındaki tüm maddeleri ele aldığını teyit etti,” ifadesini kullandı.

Kumar, Türkiye’nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) stratejik eksikliklerini giderdiğini belirterek, “FATF Genel Kurulu, Türkiye ve Jamaika’nın çabalarının devam ettiğini ve sürdürülebilir olduğunu, bu değişiklikleri sürdürmek ve devam ettirmek için gerekli siyasi iradeyi gösterdiklerini tespit etti,” dedi.

Kumar, ülkelerin gri listeden çıkmasının halihazırda mükemmel bir sisteme sahip oldukları anlamına gelmediğini de vurgulayarak, “Bu ülkeler için yapılacak daha çok iş var. Tespit edilen zayıflıkları ele almaya devam etmeleri gerekecek,” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye, Caydırıcı Yaptırımlar Uyguladı

Bir hafta süren FATF Genel Kurul toplantılarına 200’ün üzerinde hükümet ve Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, INTERPOL ve Egmont Mali İstihbarat Birimleri gibi gözlemci kuruluşları temsil eden delegeler katıldı.

FATF Genel Kurulu’na ilişkin yapılan açıklamaya göre, genel kurul, Türkiye ve Jamaika’yı “gri liste” olarak bilinen “artırılmış izleme sürecinden” çıkardı. Açıklamada, bu iki ülkenin, belirlenen stratejik eksikliklerin giderilmesine yönelik eylem planlarını mutabık kalınan zaman dilimleri içerisinde tamamladıkları belirtildi.

Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ihlallerine yönelik caydırıcı yaptırımlar uyguladığına ve soruşturma ile denetim konusundaki eksiklikleri giderdiğine dikkat çekildi.

Güncel Listede Olan Ülkeler

Genel Kurul’daki görüşmeler sonrasında Monako ve Venezuela, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede “eksiklikleri olduğu” gerekçesiyle gri listeye alındı. Bu iki ülkenin yanı sıra Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Mali, Mozambik, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Tanzanya ve Vietnam, FATF’ın artırılmış izleme sürecinde kalmaya devam etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz