Türkiye: Depremin ekonomik etkileri JPM

1
280

Türkiye: Depremin ekonomik etkileri

Biz Türkiye ve Suriye’deki depremlerden etkilenenlere sempati ve en iyi dileklerimizi iletiyoruz. Bu aşamada erken ve tatsız olduğunu biliyoruz ama bu notta felaketin Türk ekonomisi üzerindeki olası etkilerine kısaca değiniyoruz.

Avrupa Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırması

Küresel Veri İzleme

16 Şubat 2023

JPMORGAN

Depremden etkilenen 10 il, Türkiye’nin GSYİH’sının %9,3’ünü, ihracatın %8,5’ini, vergi gelirlerinin %5’ini ve aktif çalışanların %11,1’ini oluşturuyor.

Bununla birlikte, yeniden yapılanma 2Ç23“te ve 2H23”te bir toparlanmaya yol açmalıdır. Bu yıl için %2,1’lik muhafazakar büyüme tahminimizi değiştirmeden tutarken, 1Ç23’teki göreceli zayıflığı ve 2Ç23’teki toparlanmayı yansıtacak şekilde üç ayda bir ekonomik büyüme görünümümüzü değiştirdik.

Bir IMF makalesi, GSYİH’nın %30’unda borcu olan bir ülkenin, büyük bir natu-ral felaketi yılında GSYİH’nın %60’ı borcu olan bir ülkeden 0,5 pp daha yüksek bir büyüme yaşayabileceğini öne sürüyor. Ayrıca, yeniden yapılanma çabaları nedeniyle ertesi yıl büyüme ve yatırım üzerindeki etkinin olumlu olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, Türkiye’nin ekonomiyi destekleyecek mali alana sahip olması nedeniyle depremin GSYİH büyümesi üzerindeki genel etkisinin bu sefer ihmal edilebilir olacağını düşünüyoruz.

Enflasyon etkisi daha az açıktır ve hiçbiri 1999’da görülememiştir (Şekil 2). Bölgenin mahsul üretiminde mevsimsel önemi düşük olduğu için deprem nedeniyle sebze, meyve ve tahıl fiyatları üzerinde enflasyonist bir etki beklemiyoruz. Bununla birlikte, bölge hayvancılık sektörü için önemli olduğu için daha yüksek et fiyatları görebiliriz. Daha yüksek gıda fiyatları ve artan mali teşvikle, yıl sonu enflasyon tahminimizi %43’ten %45’e revize ediyoruz.

  • En kötü etkilenen üç il, Türkiye’nin GSYİH’sının sadece %2,6’sını, ihracatın %2,2’sini ve vergi gelirlerinin %2,3’ünü oluşturmaktadır.

Türkiye’deki deprem trajik bir can kaybına yol açtı ve anlamlı ekonomik sonuçlar doğurdu. 1999’dakiyle karşılaştırıldığında, etkilenen alanlar endüstri-yoğun olduğundan, büyüme üzerindeki etki daha az pro-nounced olabilir. Etkilenen 10 şehir, Türkiye’nin GSYİH’sının %9,3’ünü, Türkiye ihracatının %8,5’ini ve Türkiye’deki çalışanların %11,1’ini oluşturuyor. Bununla birlikte, yıkım Hatay, Kahra-manra ve Adıyaman’da daha belirginken, etkilenen bölgedeki en zengin şehirler olan Gaziantep ve Adana (Türkiye GSYİH’sının %4’ü) daha az hasar gördü. Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman, Türkiye’nin GSYİH’sının sadece %2,6’sını ve Türkiye ihracatının %2,2’sini oluşturmaktadır (Tablo 1).

En kötü etkilenen illerin düşük ekonomik büyüklüğü göz önüne alındığında, depremin ekonomik faaliyetler üzerindeki etkisinin coğrafi ölçeğe göre mütevazı olduğunu tahmin ediyoruz. 1Ç23 büyümesinin zaten olduğu gibi daha önce beklenenden daha zayıf olmasını bekliyoruz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz