Türk Lirası Değerlenmeye Devam Ediyor

0
318

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler yaklaşırken ekonomi çevrelerinde Dolar/TL kurunun seyri gündemde kendine daha çok yer bulmaya başladı.

Dolar/TL paritesi geçtiğimiz yapılan genel seçimlerden sonra ekonomi yönetimindeki değişim ve kurun uzun zaman baskılanmasının da getirdiği birikimle ciddi bir sıçrama yaparak kısa süre içerisinde 19’lu seviyelerden 27 lira seviyesine kadar yükselmişti.

İçinde bulunduğumuz dönemde ise şartlar ve dinamikler çok daha farklı seyrediyor. Son 7 aylık dönemde dolar/tl kuru enflasyonun altında artış gösterdi. Geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana enflasyon yüzde 40 civarında artarken, dolar/tl kuru yaklaşık yüzde 20 seviyesinde arttı. Bu durum TL’nin reel anlamda değerlendiğinin en temel göstergesi.

Tüfe Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Grafiği

TÜFE bazlı reel kur endeksi Temmuz 2023’den beri yükselmeye devam ediyor.

Tüfe Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Grafiği(17 Yıl)

Ekonomistlerde seçimlerden sonra dolar kurunun seyri hakkında farklı görüşlere sahip. Çok ciddi sıçrama yaşayacağını ön görenler olduğu gibi aksini düşünenler de mevcut.

Gündemden Kısa Kısa

PPK Toplantısı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 Para Politikası Kurulu (PPK) ikinci toplantısı 22 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirilecek.

Merkez Bankası yeni başkanı Fatih Karahan’ın başkanlığında yapılacak toplantıdan çıkacak karar bu haftanın en önemli konu başlıklarından olacak. Merkez Bankası son toplantıda politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkardı. PPK kararında “gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı” belirtilerek, faiz artışlarının sonuna gelindiği mesajı verilmişti.

Bu hafta için genel beklenti faizin sabit tutulması.

TÜİK, 2024 Ocak ayına dair konut satış istatistiklerini açıkladı.

Türkiye genelinde konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 azalarak 80 bin 308 oldu. Ocak aylarına bakıldığında 2013’ten beri yayımlanan verilere göre; bu satış rakamı, 2019 (72 bin 937) ve 2021’den (70 bin 587) sonra en düşük rakam olarak kayıtlara geçti.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,5 azalış göstererek 5 bin 915 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 7,4 olarak gerçekleşti.

TCMB verilerine göre ise; 2023 Aralık ayında İstanbul’da konut fiyatları, önceki aya göre, yüzde 0,6 geriledi. İstanbul’da fiyatlar 2021 Ocak’tan bu yana ilk kez düştü. Türkiye ortalamasında ise fiyatlar geçen aya göre yüzde 0,65 yükseldi. Bu rakam da Ağustos 2019’dan bu yana en düşük aylık artış olarak kayıtlara geçti.

Merkez Bankası Enflasyon Anketi

Merkez Bankası (TCMB), şubat ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını açıkladı.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi ocak anketinde yüzde 42,04 iken şubat anketinde yüzde 42,96 oldu. 

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 39,09 iken, bu anket döneminde yüzde 37,78 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 23,69 ve yüzde 23,05 olarak gerçekleşti.

İliç Maden Faciası

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik’e ait altın madeninde 13 Şubat’ta meydana gelen heyelandan sonra Çevre ve Şehircilik bakanlığı Anagold madencilik firmasına ait maden ocağının Çevre İzin ve Lisans Belgesini iptal etti.

Asya’da Resesyon

Japonya, geçen yılın son çeyreğinde zayıf iç talep nedeniyle resesyona girdi. Ülkede GSYH, son çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,4 geriledi.

Japonya’nın GSYH’si 2023’ün üçüncü çeyreğinde de yüzde 3,3’lük düşüş göstermişti. Böylece Japon ekonomisi teknik olarak resesyona girmiş oldu.

Japonya’da iç tüketimin zayıf kalması ülkeyi resesyona sürükleyen ana etken olurken, tüketici harcamaları da dahil olmak üzere tüm önemli talep kategorileri negatifti.

Japonya’nın temel enerji ihtiyacının yüzde 90’ından fazlasını ve gıda ürünlerinin yüzde 60’ını ithal ettiği göz önüne alındığında zayıf yen yaşam maliyetinin artmasına önemli ölçüde katkıda bulundu.

Resesyona giren Japonya, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi unvanını ise Almanya’ya devretti.

Son verilerle Japonya Merkez Bankasının (BOJ) 10 yıldır uyguladığı gevşek para politikasından çıkışına dair şüpheler de arttı. GSYH verileri aynı zamanda ülkenin merkez bankasının faiz artırma kararını daha da geciktirebileceği olarak yorumlandı.

BİST

Hafta boyunca yüzde 2.26 yükselen BİST100 endeksi son işlem gününde 300 dolar seviyesinde kapanış yaptı. Türk lirası bazlı 9300 seviyesinin üstünde kalamadı. Bist100’deki haftalık işlem hacmi ise 724 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu seviye 2 ekim 2023 haftasından bu yana en yüksek seviye.

Öte yandan uzun zamandır beklenen Bosch Fren Sistemleri San.Tic. A.Ş.’nin yüzde 1125,46’lık bedelsiz sermaye artırım başvurusu SPK tarafından Cuma akşamı onaylandı. Bu hafta bedelsiz artırım potansiyelli benzer hisselerde hareketlilik gözlemlenebilir.

Borsada geçtiğimiz haftanın analizi ve önümüzdeki haftanın öngörüleri için detaylı bilgiler Piyasada Olan Piyasada Kalır programımızda;

Kripto

Bitcoinde pozitif görünüm devam ederken, önemli bir direnç seviyesi olan 52.900 doları test ediyor.

Direnç üzerinde kalırsa 59.000 dolar seviyesine doğru yeni bir ralli başlayabilir. Ancak kısa vade de düzeltme beklentileri ön plana çıkmaya başladı. Dolar endeksinin de güçlenmesi ile bu seviyelerden bir düzeltme gelmesi ihtimalini de göz ardı etmemek gerekiyor.

Bitcoin ETF’lerinde saklama hizmetleri konusunda ise bankaların SEC’ten yeni talepleri olduğunu öğrendik.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz