Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen dünyanın da en zenginleri arasında yer alan iş insanı Erman Ilıcak, “Türk ekonomisi ‘en kötüyü’ geride bıraktı” açıklamasını yaptı. Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Financial Times’a, enflasyonist politikalardan uzaklaşmayla ilgili ‘çok iyimser’ olduğunu söyledi.
Türkiye’nin en tanınmış iş insanlarından olan ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın olduğu bilinen Erman Ilıcak, Türkiye’nin “hiperenflasyon” ve ekonomik krizin “en kötü kısmını” geride bıraktığını belirtti. Bu, iş dünyası açısından, son dönemde “rasyonel” yollar izlendiği belirtilen, ekonomi politikalarına güven işareti olarak algılandı.
Rönesans Holding’in kurucusu Ilıcak, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından uygulamaya konulan reformlar konusunda “çok iyimser” olduğunu belirtti.
Ilıcak, “Türkiye’de çok zor zamanlar geçirdik” diyerek, “hiperenflasyonu”, Şubat ayındaki yıkıcı depremi ve başkanlık ve parlamento seçimlerini örnek gösterdi.
Ülkenin “gerçekten toparlanmaya başladığını” ve “daha fazla üretmeye başlayacağını” belirten Ilıcak, Şimşek’in Erdoğan’ın son yıllarda uyguladığı birçok politikayı tersine çevirmeye başladığını söyledi. Bu yılki seçim öncesinde yüksek kamu harcamaları ve düşük faiz oranları karışımı, 2022’de yüzde 85’in üzerine çıkan enflasyonu tetikledi, rekor cari açık oluşturdu ve yabancı sermayenin çekilmesine neden oldu.
Ancak yatırımcılar, yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile birlikte maliye bakanının, önümüzdeki yılki yerel seçimler öncesinde ne kadar serbest hareket edebileceği konusunda şüpheli. Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma partisi (AKP) bu seçimlerde İstanbul ve Ankara’yı geri almayı hedefliyor.
Merkez Bankası, son iki ayda faiz oranlarını iki katından fazla artırdı, benzin vergileri üçe katlandı ve lira hızla değer kaybetmeye başladı – tüm bu önlemler tüketiciler ve işletmeler için kısa vadede daha fazla sıkıntı anlamına geliyor.
Rönesans, Türkiye’nin en büyük inşaat şirketlerinden biri olurken, Erdoğan’ın konutu olan Beştepe Külliyesi’ni ve Türkiye’nin güneyinde devam eden hızlı tren projesi dahil birçok büyük devlet projesinin de yapımını gerçekleştirdi.
Grup, geçen yıl yaklaşık 3 milyar euro gelir elde etti ve aynı zamanda Rusya ile bağlantıları olan önemli yurtdışı operasyonlarına sahip. Ilıcak’ın servetinin esas kaynağı da yurt dışı operasyonları olarak görülüyor.
Ilıcak, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin son zamanlarda ısınmasının da iş dünyası için “çok önemli” olduğunu söyledi. İki petrol zengini Körfez devleti, Erdoğan’ın geçen hafta seyahatinden sonra Türkiye’ye yeni yatırımlar yapmayı taahhüt etti.
Ilıcak, “İlişkiler kurmak, barışı sağlamak… çıkarlarımızı uyumlu hale getirmek her zaman ekonomik tarafında faydalar sağlar,” dedi. Ilıcak, Abu Dhabi’nin devlet varlık fonu ADQ’nun yakında Türkiye’de ortaklıklar aramaya “başlamasını” beklediğini ekledi.
Ilıcak, batı şirketleriyle ittifaklar kurma konusunda da umutlu olduğunu belirtti. Fransa’nın TotalEnergies şirketi Cuma günü Rönesans’ın yenilenebilir enerji işletmesi Rönesans Enerji’deki hisselerin yüzde 50’sini satın alacağını açıkladı.
Rönesans Enerji, birkaçı karada rüzgar projeleri olmak üzere, toplam kapasitesi 166 megavat olan hidroelektrik santrallerine sahip. Ilıcak, grubun özellikle ülkenin kurak ve güneşli güneydoğusunda güneş ve rüzgar enerjisine odaklanacağını belirtti.
Türkiye, 900 milyar dolarlık ekonomisini desteklemek için ithal petrol ve gaza büyük ölçüde bağımlı olurken, son yıllarda enerji ihtiyacını karşılamada çeşitlendirmeye gitmeye çalıştı. Yenilenebilir enerjiler 2020’de toplam enerji üretiminin yüzde 42’sini oluşturdu, ancak Ankara, 2022 enerji stratejisine göre bu oranı 2035’e kadar yüzde 55’e çıkarmayı umuyor.
Türkiye, ayrıca Karadeniz’de büyük bir gaz projesi geliştirirken, Rus Rosatom, ülkenin ilk nükleer enerji santralini inşa ediyor.
Kaynak
FT’nin “Turkish economy past ‘the worst’, says Erdoğan business ally” başlıklı haberinden Zaur Abdullayev tarafından çevrilmiştir.