TUİK 2023 Hayvansal Üretim İstatistikleri

0
280

Büyükbaş Hayvan Sayısında Azalma: Büyükbaş hayvan varlığı, 2018 yılındaki 17 milyon 220 bin baştan %2,6 azalarak, 2023’te 16 milyon 583 bin başa düşerek son 6 yılın en düşük seviyesine indi. Bu kategoride, sığır sayısı %2,6 azalarak 16 milyon 421 bin baş, manda sayısı ise %5,9 azalarak 161 bin 749 baş oldu.

Küçükbaş Hayvan Sayısında Azalma: Küçükbaş hayvan varlığı, 2022’de 56 milyon 265 bin başken, 2023’te 52 milyon 363 bin başa düşerek %6,9 oranında azaldı ve son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. Koyun sayısı %5,9 oranında azalarak 42 milyon 60 bin baş, keçi sayısı ise %11,0 oranında azalarak 10 milyon 303 bin baş oldu.

Bal Üretiminde Azalma: Bal üretimi, bir önceki yıla göre %2,9 azalarak 114 bin 886 ton olarak kaydedildi.

Yaş İpek Kozası Üretiminde Artış: Açılan tohum kutusu sayısı %3,9 oranında azalarak 5 bin 360 adet olurken, yaş ipek kozası üretimi bir önceki yıla göre %14,1 oranında artarak 78 ton olarak gerçekleşti.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırıma göre hayvan varlığının azalma sebepleri başlıca şunlar;

  1. İthalat politikasının yerli üretimi olumsuz etkilemesi.
  2. Yem ve diğer girdi maliyetlerinin yüksekliği.
  3. Mera alanlarının amaç dışı kullanılması.
  4. Çiğ süt fiyatlarının üretim maliyetlerine oranla düşük kalması.
  5. Çiftçinin maliyetlerine rağmen para kazanamaması.
  6. Kırsal nüfusun yaşlanması ve iş gücü sıkıntısı.
  7. Hayvancılığın yeterince desteklenmemesi ve verilen desteklerin amacına uygun kullanılmaması.

Ali Ekber Yıldırımın kaleme aldığı yazının tamamını okumak için tıklayın.

Dünya Bakliyat Günü

Birleşmiş Milletler, 2016 yılını “Uluslararası Bakliyat Yılı” ilan etti. Her yıl 10 Şubat, dünya çapında bakliyatın önemine dikkat çekmek için kutlanıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak baklagillerin önemine dikkat çekti. Bayraktar, dünyada baklagillerin 2 milyardan fazla insan için önemli bir protein kaynağı olduğunu ve Türkiye’nin baklagil üretim ve dış ticaret değerlerini paylaştı. Son 34 yılda baklagil ekim alanlarının yarı yarıya azaldığını ve üretimde de önemli bir düşüş yaşandığını dile getirirken, et fiyatlarının yüksekliği nedeniyle halkın baklagil tükettiğini, ancak üretimin talebi karşılamadığını ifade etti. Son 5 yılda baklagil ithalatının arttığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkına dikkat çekti. Bayraktar, baklagillere verilen prim desteğinin 5 yıldır artmadığını belirtti ve artırılması gerektiğini savundu. Baklagil üretiminin artırılması için sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılmasını ve tohum desteğinin artırılmasını önerdi.

Türkiye, geçmişte önemli bir bakliyat üretici ve ihracatçısıydı. 1990’larda, Türkiye dünyanın en büyük mercimek ve nohut üreticisi ve ihracatçısıydı. Ancak, günümüzde Türkiye ithalatçı konumuna gelmiş durumda. Kanada, Türkiye’den aldığı tohumlarla başladığı mercimek üretiminde dünya lideri haline geldi. Dünya mercimek üretiminin %40’ından fazlasını ve ihracatının önemli bir kısmını gerçekleştiriyor. Türkiye, bakliyat ithalatında artış gösterirken, geçmişte olduğu gibi güçlü bir ihracatçı konumunda değil. Nohut, mercimek, kuru fasulye gibi ürünlerde ithalat, üretim azlığı nedeniyle gereklilik halini almış durumda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz