Trump’tan Yeni Gümrük Vergileri Hamlesi: ‘Bugün Büyük Gün’

0
42

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social üzerinden yaptığı büyük harflerle bir paylaşımda yeni bir tur karşılıklı gümrük tarifeleri duyurdu. Trump, diğer ülkelerin Amerikan malları için uyguladığı daha yüksek oranların aynısını getireceğini söyledi.

“ÜÇ HARİKA HAFTA, BELKİ DE TARİHTEKİ EN İYİSİ, AMA BUGÜN BÜYÜK GÜN: KARŞILIKLI GÜMRÜK VERGİLERİ! AMERİKA’YI YENİDEN BÜYÜK YAP!” Trump, Perşembe sabahı bu ifadeleri paylaştıktan sonra, doğrudan tarifelerle ilgili detayları saat 13:00’te (ET) yapacağı bir basın toplantısında açıklayacağını belirtti.

Karşılıklı Tarifeler: Trump’ın Ticaret Politikalarının Temel Taşı

Trump’ın kampanya vaatlerinden biri olan karşılıklı tarifeler, Amerikan ürünlerine uygulanan adaletsiz vergi oranlarını dengelemeyi amaçlıyor.

Trump, geçtiğimiz Pazar günü, “Çok basit, eğer onlar bize vergi koyuyorsa, biz de onlara koyarız” diyerek politikasını açıkladı. Beyaz Saray basın sekreteri Karoline Leavitt, Trump’ın Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yapacağı görüşme öncesinde tarifeler hakkında daha fazla detay vereceğini belirtti.

Leavitt, “Diğer ülkeler ABD’yi sümürüyor. Başkan Trump, bu politikanın Amerikan işçilerine fayda sağlayacağına ve ulusal güvenliği güçlendireceğine inanıyor” dedi.

Ancak, Perşembe günü yapılacak açıklamanın tam olarak neyi kapsayacağı belirsizliğini koruyor. Açıklamanın Salı ya da Çarşamba günü gelmesi bekleniyordu, ancak ertelendi. Trump’ın ekonomi danışmanlarından Peter Navarro ve Kevin Hassett, CNN‘e yaptıkları açıklamalarda, bu hafta duyurunun sadece tarifelerin nasıl uygulanacağına dair bir soruşturma emri olabileceğini belirttiler.

Tüketiciler İçin Anlamı Ne?

Trump’ın 2017 vergi indirimlerini uzatma planının bir parçası olarak tarifeleri gelir kaynağı olarak gördüğü biliniyor. Ancak, tarifelerin nihai maliyetinin Amerikan tüketicilerine yansıyacağı konusunda ekonomistler uyarıyor.

Yeni tarifelerden en çok etkilenecek ülkeler Hindistan, Brezilya, Vietnam ve diğer Güneydoğu Asya ve Afrika ülkeleri olacak.

  • 2022 verilerine göre, ABD’nin Hindistan’dan ithalat için uyguladığı ortalama gümrük vergisi %3 iken, Hindistan ABD malları için %9.5 vergi uyguluyordu.
  • Hindistan’a uygulanacak tarifelerin Modi ile görüşmede ertelenmesi veya azaltılması olası. 2023’te Hindistan, ABD’ye 87 milyar doların üzerinde mal ihraç ederken, ABD’nin Hindistan’a ihracatı 42 milyar dolar olarak kaydedildi.

Trump’ın son 10% genel tarife artışı geçen hafta yürülüğe girdi. Ayrıca, Çin mallarına ve çelik ile alüminyuma %25 ek gümrük vergisi uygulanmaya başlandı.

  • Eğer Trump, 1 Mart’a ertelenen Meksika ve Kanada’ya %25 tarife uygulamasını devreye sokarsa, Amerikan hane halkı için toplam ek maliyet yıllık 1.200 doları aşar.

Hangi Ürünler Daha Pahalanacak?

ABD’nin ithal ettiği bazı ürünlerin fiyatlarının artması bekleniyor:

  • Tıbbi eldivenler
  • Elektronik cihazlar için dirençler ve kapasitörler
  • Avrupa’dan ithal edilen otomobiller (ABD %2.5 tarife uygularken, Avrupa Birliği Amerikan otomobillerine %10 vergi koyuyor.)

Deutsche Bank ekonomisti Justin Weidner, tüketicilerin daha ucuz alternatiflere geçememesi durumunda tarifelerin maliyetini ödemek zorunda kalacağını belirtti. Üreticiler ve perakendeciler bu maliyetleri ne kadar absorbe edebilecekleri konusunda zorluk yaşayabilir.

Trump’ın ticaret politikalarının ABD ekonomisine ve tüketicilere etkileri yakından takip edilmeye devam edecek.

Kaynak: CNN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz