Teknoloji Savaşında Çin’den Yeni Hamle

0
188

Çin ve ABD’nin ticaret savaşı sürüyor. Çin’den yeni hamle geldi. ABD’ye karşılık olarak metallerin ihracatında sınırlamalar, yasaklar başladı.

Çin’den ABD’nin aldığı önlemlere tek karşılık geldi; Mayıs ayında bazı Çin şirketlerinin Micron tarafından üretilen hafıza çiplerini kullanmaları yasaklandı. 3 Temmuz’da, üst düzey yarı iletkenlerde kullanılan galyum ve germanyuma ihracat kontrolleri uygulayacağını söyleyerek daha büyük bir adım da attı.

Yeni ihracat kontrolleri 1 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girecek. Micron yasağının aksine, çip üretiminde kullanılan metallerin satışının kısıtlanması, küresel çip endüstrisini etkileyebilir. Çin, dünyadaki galyum ve germanyumun yaklaşık yüzde 80’ini sağlıyor.

Yatırım bankası Jefferies’e göre ABD, germanyum arzının yüzde 50’sine kadarını Çin’den tedarik edebilir. Jefferies analistleri, “ABD-Çin gerginliğinin hızla artması riski küçük değil” dediler ve eklediler: “Bu eylem ABD-Çin dinamiklerini değiştirmezse, nadir toprak elementlerinin ihracatı ile ilgili daha fazla kontrol tedbirleri beklenmelidir.”

Genel bir yasak, çipler, ekranlar, fiber optik dişli ve güneş panelleri dahil olmak üzere çok çeşitli ürünlerin üretimini bozabilir ve yeni nesil teknolojilerin gelişimini de engelleyebilir. Çip üreticileri, çoğu işlemcide kullanılan silikonun, kademeli olarak daha yüksek voltajları kaldırabilen galyum nitrür veya silisyum karbür ile değiştirilmesini bekliyor. Galyum ve germanyum, elektrikli araçlar, nükleer enerji ve silahlar dahil olmak üzere diğer cihazlarda da faydalı olabilir.

Eurasia Group analistleri Anna Ashton, Xiaomeng Lu ve Scott Young konu ile ilgili raporda, “Bu hareketin hedeflenen kapsam göz önüne alındığında küresel arz üzerinde sınırlı bir etkisi olacak. Bu adım Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Hollanda da dahil olmak üzere diğer ülkelere Çin’in misilleme seçeneklerine sahip olduğunu hatırlatmayı ve böylece Çin’in üst düzey çiplere ve araçlara erişimi ile ilgili daha fazla kısıtlama getirmelerini engellemeyi amaçlıyor” dediler. Raporda belirli ülkeler veya son kullanıcılar için kesin yasakların bulunmadığına işaret ediliyor.

Ek olarak, Eurasia Group analistleri, “Çin’in kapsamlı ve giderek entegre hale gelen madencilik ve işleme operasyonları, ölçek ekonomisi ve devlet sübvansiyonları işlenmiş mineralleri başka yerlerdeki operatörlerin karşılayamayacağı kadar düşük maliyetle ihraç etmesine olanak yaratarak ülkenin birçok kritik emtia pazarındaki hakimiyetini sürdürdü” dedi. “Ancak geçmişte Çin’in ihracatı kısıtlayarak bu hakimiyetten yararlanma girişimleri küresel kullanılabilirliği azalttı ve küresel fiyatları yükseltti. Daha yüksek fiyatlar, Çin dışındaki madencilik ve işleme girişimlerini daha uygun maliyetli hale getirerek dış rekabeti teşvik etti” dedi.

Çin Küresel Madencilik Derneği başkanı Peter Arkell, ”Çin, Amerikan ticaret kısıtlamalarına etkili bir karşılık verdi” dedi. “Galyum ve germanyum, teknoloji ürünleri yelpazesi için çok önemli olan küçük metallerden sadece birkaçı ve Çin bu metallerin çoğunun en önemli üreticisi. Kısa ve hatta orta vadede Çin’in yerini başka bir ülkenin alabileceğini öne sürmek bir hayal ”dedi.

Bir Avrupa sanayi birliği olan Critical Raw Materials Alliance’a göre Çin, küresel galyum üretiminin yaklaşık %80’ini ve germanyum üretiminin yaklaşık %60’ını oluşturuyor.

ING’in emtia stratejisti Ewa Manthey konu ilgili raporunda “Galyum veya germanyumda büyük bir küresel kıtlık yok. Çin, bu iki metalin üretimine nadir oldukları için değil, üretim maliyetlerini oldukça düşük tutabildiği ve başka yerlerdeki üreticilerin ülkenin rekabetçi maliyetlerini karşılayamadığı için hükmediyor.” diye yazdı . Manthey, iki metalin fiyatlarının kısa vadede yükselmesini bekliyor, ancak fiyatlar yüksek kalmaya devam ederse, Kuzey Amerika ve Avrupa’dakiler de dahil olmak üzere diğer üreticilerin uzun vadede üretimi artırmasını muhtemel olarak görüyor.

Strateji firması Albright Stonebridge’in Çin ile ilgili araştırmalardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Paul Triolo, kısıtlamaların yarı iletken ve savunma endüstrisindeki şirketleri hedef alacağını ve Çin’in daha fazla pazarlık gücü kazanmasına yardımcı olabileceğini söyledi. Triolo, “Kararın zamanlaması bu kararın Biden yönetimine, yarı iletken, havacılık ve otomobil endüstrilerine girdiler söz konusu olduğunda Çin’in önemli kartlara sahip olduğu ve ABD şirketleri üzerinde baskı kurma konusunda giderek daha istekli olabileceği ve olacağı konusunda mesaj göndermek için alındığını gösteriyor” dedi.

Neo Performance CEO’su Constantine Karayannopoulos Reuters’e verdiği demeçte, Çin galyum arzı olmadan piyasa talebini karşılamanın zor olacağını, ancak “doğru endüstriyel kamu politikası teşvikleriyle geçici çözümlerin mümkün olabileceğini” söyledi. Karayannopoulos, “Bu, Çin’in, vereceği zarar dikkate alınırsa, yapabileceği diğer seçenekler arasında zararı en az olan adımdır” dedi. Ek olarak, Karayannopoulos, “Öte yandan, bu Kuzey Amerika ve Avrupa hükümetlerinin Çin dışındaki yüksek saflıkta galyum üreticileri ve tüketicileriyle birlikte tedarik zinciri opsiyonelliğini oluşturmak için gerekenleri daha ciddiye almaları konusunda çok önemli etki yapabilir.”

Bernstein analistleri, yeni kuralların belirli ülkeleri hedeflememesine rağmen, ihracatın daha zor olacağını ve Çin’in bazı yerlere lisans vermeyi reddedebileceğini söyledi. Ancak arz eksikliğinden dolayı galyum ve germanyum bazlı malzemelerin fiyatlarındaki herhangi bir artış, yarı iletken şirketlerinin alternatif malzemelere bakmasına neden olabileceğini de sözlerine ekledi.

Konunun hassasiyetini gerekçe göstererek ismini bildirmeyi reddeden yönetici, sektörün bu metaller üzerinde bazı ihracat kontrolleri beklediğini ancak zamanlamanın şaşırttığını, uzun vadeli satış sözleşmeleri olan bazı alt kullanıcıların, üretim maliyetlerini artırdığı ve kayıplara neden olabileceği için hammadde fiyatlarındaki olası bir sıçramadan rahatsız olduklarını söyledi.

Kaynaklar:
https://www.economist.com/business/2023/07/04/in-its-tech-war-with-america-china-brings-out-the-big-guns
https://www.cnbc.com/amp/2023/07/04/china-imposes-export-curbs-on-chipmaking-metals-in-tech-war-with-the-us.html
https://www.straitstimes.com/business/china-restricts-export-of-chipmaking-metals-in-clash-with-us
https://www.businessinsider.com/ai-chips-china-restricts-gallium-germanium-metals-export-semiconductors-2023-7?amp
https://www.reuters.com/technology/us-firm-axt-applying-permits-after-china-restricts-chipmaking-exports-2023-07-04/
Görsel kaynak:
Reuters

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz