ABD’de beklentilerin üstünde gelen enflasyon rakamları geçen hafta yurt dışı borsalarda satıcılı kapanışa neden oldu. Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için para politikasında daha şahin davranabileceği endişeleri endeksleri olumsuz etkiledi. Cuma günü S&P endeksi -%0.28, Nasdaq endeksi -%0.58 değer kaybetti. Hafta içinde son bir yılın en yüksek seviyelerini gören Avrupa borsalarında haftanın son işlem gününde -%0.5 dolayında değer kayıpları yaşandı. Enflasyonist endişelerle dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri son 1,5 ayın en yüksek seviyelerine yükseldi, ons altın üzerinde hafta boyunca satışlar etkiliydi.
Hafta başında ABD piyasaları “Başkanlar Günü” nedeni ile kapalı. Ancak vadeli tarafta ABD endeksleri Asya ve Londra piyasalarında işlem görmeye devam edecek.
Yeni haftaya küresel piyasaların toparlanma eğiliminde başladığını görüyoruz. Çin Merkez Bankası beklentilere paralel 1 ve 5 yıl vadeli borç verme gösterge faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Asya borsalarında geçen haftanın ikinci yarısında etkili olan satış baskısında hafta başında durulma görülüyor, Avrupa borsalarının hafif yukarıda açılması bekleniyor (TSİ08:50 itibarıyla);
· ABD vadelileri; S&P vadeli +%0.1 / Nasdaq vadeli +%0.1 / DJ vadeli -%0.1
· Asya borsaları; Japonya +%0.1 / Çin +%1.4 / Hong Kong +%0.8 / G.Kore -%0.1 / Hindistan +%0.2 / Endonezya -%0.2
· Avrupa vadelileri; Eurostoxx vadeli +%0.4 / DAX vadeli +%0.4
Global tarafta bugün önemli bir veri akışı bulunmuyor, Salı günü Şubat ayı imalat sektörü PMI endeksleri açıklanacak. Amerika’da Çarşamba Fed’in 1 Şubat toplantısına ilişkin tutanaklar, Perşembe haftalık işsizlik başvuruları ve 4Ç22 GSYH rakamları, Cuma günü kişisel gelir, harcama, PCE (Ocak) verileri ile Şubat ayına ilişkin Michigan tüketici güven endeksi bulunuyor. Euro Bölgesi’nde Perşembe günü enflasyon (TÜFE) final rakamları gelecek (Ocak ayında TÜFE daha önce açıklanan öncü rakamlara paralel aylık -%0.4, yıllık %8.5 bekleniyor). Asya tarafında Japonya’da TÜFE rakamları önemli olacak.
İçeride bu hafta Perşembe günkü TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı takip edilecek; ForeksHaber’in anketine göre gösterge faizde 50 baz puanlık indirim bekleniyor. Bugün saat 10:00’da Şubat ayı tüketici güven endeksi gelecek.
Bugünkü global veri gündemi;
o EUR Şubat Euro Bölgesi tüketici güven endeksi (TSİ18:00)
Türkiye’de bugün;
o Şubat TÜİK/TCMB tüketici güven endeksi (TSİ10:00)
o Hazine 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesi düzenleyecek (TSİ15:00)
Borsa İstanbul tarafında ise deprem nedeniyle verilen aranın ardından alınan tedbirlerin sonrasında geçen hafta Çarşamba günü işlemler yeniden başladı. Perşembe günü 5,320 seviyesine kadar yükselen BIST100 endeksi haftayı 5,026 seviyesinde haftalık bazda +%11,57 yükselişle tamamladı.
BİST 100 endeksinde yeni haftaya başlarken teknik bazda ilk direnç olarak yine 5,180 (50 – günlük hareketli ortalama) seviyesi ön plana çıkmaktadır. Diğer önemli dirençler olarak 5,450 ve 5,600 seviyeleri izlenebilir. Hafta başında ilk destek olarak ise 4,870 seviyesine bakılabilir. Diğer önemli desteklerimiz 4,700 ve 4,440 seviyelerinde bulunuyor.