TCMB Yılın İlk Toplantısında 250 Baz Puan Faiz İndirdi, Karar Metinde Neler Değişti?

0
28

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Aralık ayında 22 aylık aranın ardından ilk faiz indirimi kararını almış ve faizi %47,5 seviyesine getirmişti. 23 Ocak 2025 tarihinde yaptığı 2025 yılının ilk para piyasası kurulu toplantısında piyasa beklentisi olan 250 baz puana paralel olarak 250 baz puan faiz indirimi yaparak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 47,5’dan yüzde 45’e indirdi.

TCMB’nin faiz kararı sonrası, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin kredi notu ve değerlendirmesine odaklanılacak. Moody’s, Temmuz 2024’te Türkiye’nin kredi notunu iki basamak birden artırarak B3’ten B1’e yükseltmiş ve not görünümünü pozitifte bırakmıştı. Mevcut durumda, Fitch ve S&P’nin Türkiye notu yatırım yapılabilir seviyenin üç, Moody’s’in ise dört kademe altında bulunuyor. Bu nedenle, Moody’s’in pozitif görünüm kapsamında bir not artışına daha giderek diğer kuruluşlarla benzer seviyeye yaklaşabileceği düşünülmektedir.

Para Piyasası Kurulu Karar Metni Aralık 2024 ve Ocak 2025 Farklılıkları Neler Oldu?

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’den yüzde 47,5’e indirilmesine üzerinden yüzde 47,5’ten yüzde 45’e indirilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir.

Aralık ayında enflasyonun ana eğilimi gerilerken, öncü veriler ocak ayında ana eğilimde düşüşe (öngörülerle uyumlu bir artışa olarak değiştirildi) işaret etmektedir. Son çeyreğe ilişkin gelişmeler yurt içi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu göstermektedir. Bu gelişmede, zamana bağlı fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi yüksek hizmet kalemleri öne çıkmaktadır. (Eklendi)

Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken ise görece düşük seyretmektedir. Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu göstermektedir. (Çıkarıldı ve aşağıdaki maddeyle birleştirildi) Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmekte ve dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakın sayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. (Eklendi) Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi (Eklendi), ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları ek tedbirlerle etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir. (Bu ifadeye “ek tedbirlerle” ibaresi eklendi)

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Bu doğrultuda, tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır. (Eklendi) Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz