Süper(man) Bono İhtimali

0
211

Süper Bono, genellikle yüksek faiz oranlarına sahip bir bono türüdür. Bono, bir borç senedi olarak tanımlanabilir ve genellikle devletler veya şirketler tarafından çıkarılır. Bononun vadesi 2 aydan az ya da 12 aydan fazla olamaz. Süper Bono’nun en önemli özelliği, normal piyasa şartlarının üzerinde bir getiri sunmasıdır.

Türkiye Süper Bono, Türkiye’de ilk kez 1994 yılında Tansu Çiller döneminde çıkarıldı. O dönem hükümet, enflasyonu hızla düşürmek ve TL’de istikrar sağlamak için yüksek faizli bonolara yöneldi. Bu bonolar, “Süper Bono” ismini aldı ve bu isim o zamandan beri piyasalarda kullanılıyor.

Etkisi ne olur ?

Önceki ekonomi yönetimi dolara olan ilgiyi azaltmak için kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasını getirmişti. KKM uygulaması, dolarizasyonu azaltmak bir yana artırmış, yanı sıra bütçeye gereksiz yükler yüklemiş ve gelir dağılımını daha da bozmuş bir uygulama olarak yeni ekonomi yönetiminin kucağında adeta bir bomba gibi kaldı.

Birikimlerini korumak isteyen yatırımcı, başta mevduat faizlerinin enflasyonun altında kalması gibi nedenlerle halen alternatifsiz gözüküyor. Bu nedenle KKM’de çözülme olmadığı gibi talep sürekli artıyor. İşte bu aşamada ”süper bono” ihtimali yeniden konuşulmaya başlandı.

‘Süper Bono’nun getirisi nedir?

Süper bono yatırımcı için yüksek getiri fırsatı sunar. Böylece ekonomi yönetiminin istediği KKM çözülmesi gerçekleşebilir. Ancak, Süper Bono’nun çıkarılması aynı zamanda belirli riskleri de beraberinde getirir.

Süper bonoların yüksek faiz oranları, borçlanma maliyetlerini artırabilir ve bu da ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

Ayrıca, Süper Bono’nun çıkarılması piyasalarda belirsizlik yaratabilir ve borsayı da olumsuz etkileyebilir.

Bakalım, ekonomi yönetiminin yeni kurtarıcı enstrümanı süper(man) bono mu olacak?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz