Yerel seçimlerin ardından bilimsel para politikalarının uygulanmaya başlanmasıyla acı reçeteyle de olsa ekonominin düzeleceğine dair iyimser bakış açısı, “yeni anayasa” tartışmalarıyla gölgelenmeye başladı.
Baz etkisiyle temmuzda beklenen yıllık enflasyondaki düşüş, yabancı para girişinin etkisiyle TCMB net rezervlerindeki hızlı yükseliş, geniş kitleleri hızla fakirleştiren politikaları değiştirme yolunda “acı reçete” niteliğindeki yapısal reformların yakında açıklanıp uygulanacağı beklentisi yaratmıştı.
Ancak yerel seçimin hemen ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un dile getirdiği yeni anayasa üzerine çalışma çağrısı, son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilmeye başlandı. Erdoğan, son olarak bazı kesimlerce “uygulamadan tam tersi” nitelikte olduğu ileri sürülen yeni anayasa çağrısını yineledi:
Yeni anayasanın referanduma gitmeden kabul edilmesinde kilit rol oynayacak CHP’nin Parti Sözcüsü Deniz Yücel, bu konuşmadaki ifadeleri kısa süre sonra eleştiren bir açıklama yayınladı:
“Kendilerinin onlarca maddesini değiştirdikleri mevcut Anayasa’yı dahi uygulamayanların, yeni, daha demokratik bir anayasa yapımında samimi olmaları düşünülemez. Sayın Erdoğan, her 27 Mayıs’ta Adnan Menderes ve arkadaşlarının hatırasını sömürerek demokrasi dersi vereceğinize, önce Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasının önünü açın. Ayrıca, ‘Türkiye Yüzyılı Anayasası’ diye bir anayasa olmaz. ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ olur.”
Normalde 2028 Mayıs’ında yapılması gereken genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçiminin bu süreçte erkene mi alınacağı yoksa anayasa ile referanduma gidilip gidilmeyeceğini göreceğiz.
Bu durumun olası etkileri üzerine daimi konuklarımızdan Tunç Şatıroğlu da konuyla ilgili şu yorumda bulundu:
Takke Formasyonu nedir?
Tunç Şatıroğlu, ayrıca dün konuk olduğu Dükkanı Açtık programında, dış ticaret açığı, bütçe açığı ve parasal genişleme devam ederken yeni kur politikasına, Takke Formasyonu adını koyduğunu açıkladı.