Sanayi üretimi; otomotiv sektörü ihracatı ve perakende satışların desteğiyle Mayıs ayında önceki aya göre %17 arttı

0
209

Nisan ayında KOVİD-19 kaynaklı kapatmaların etkisiyle sanayi üretimi önceki aya göre %30 daralmıştı. Mayıs ayında ise izolasyonda gevşeme ile elbette sanayi üretiminde önceki aya göre yükselme yaşanacaktı. Dolayısıyla takvim ve mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretiminin önceki aya göre %17,3’lük artışı sürpriz olmadı.

Sanayi üretiminde Mayıs ayında önceki aya göre artışlar sermaye mallarında %40,2, dayanıklı tüketim mallarında %25,9, ara mallarında %14,6, dayanıksız tüketim mallarında %13,9, enerji mallarında %3,7 oldu.

Mayıs ayında sanayi üretimini destekleyen faktörleri sıralayayım:

. Sanayi üretimi ağırlıklı olarak ara malları (hammadde) ithalatına bağımlıdır. Üretimin destekleyicisi ise makine teçhizat ürünlerini kapsayan yatırım malları ithalatıdır. Aşağıdaki grafik hammadde ve yatırım malları ithalatında Mayıs ayında kaydedilen artışın sanayi üretimini desteklediğini gösteriyor.

. Aşağıdaki grafikte ise sanayi üretimi ile perakende satışlarının birlikte nasıl hareket ettiğini görebilirsiniz. Takvim ve mevsimsellikten arındırılmış perakende satışları Mayıs ayında önceki aya göre %3,8 yükseldi. Alt detayda Tekstil, Giyim ve Ayakkabı satışları Mayıs ayında %80 artış kaydetti. Mayıs ayında Dayanıksız Tüketim Malı ithalatında önceki aya göre düşüşün sürdüğünü ve sanayi üretimi tarafında ise Tekstil Ürünleri ile Giyim Eşyası Ürünleri üretiminin ortalama %48 büyüdüğünü dikkate alırsak sanayi üretimini Mayıs ayında iç talebin desteklediğini anlıyorum.

. Mayıs ayında Motorlu Kara Taşıtı, Treyler ve Yarı Treyler imalatında önceki aya göre %190 artış yaşanması, benzer olarak Binek Otomobilleri ihracatında yaşanan %261’lik artış Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan otomotiv sektörü üretiminin de Mayıs ayında sanayi üretimini desteklediğine işaret ediyor.

Dr. Fulya Gürbüz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz