Piyasada olan piyasada kalır – B7 Ayılar mı Boğalar mı Kazanacak?

0
132

BORSA ISTANBUL–#XU100

Haftaya geçtiğimiz Cuma akşamı Moody’s’den gelen beklentiler dahilindeki görünüm değişikliği ile olumlu bir havada başladık. 8120/8130 aralığındaki dirence gelen endekste yazıyı kaleme alırken günlük grafik 8 günlük ortalamanın hemen altında, haftalıkta ise görünümde bir kayan yıldız (shooting star)mum formasyonu mevcut. Önümüzdeki hafta boğalar mı ayılar mı kazanacak takip edeceğiz.

Günlük grafik

Haftalık grafik

Geçtiğimiz haftalarda inceleme amaçlı olarak paylaştığımız grafiklerin şu anki durumlarına gelecek olursak:

SASA

2 hafta önceki yayınımızda aşağıdaki grafiği paylaşarak çok kritik bir noktaya geldiğimize değinmiş ve burada kısa vadeli dip oluşumu olup olmayacağını konuşmuştuk. Ekim 2022de GAP’le harekete başladığı noktaya gelen hisse buradaki GAP’i aldıktan sonra neredeyse aynı anda gelen 2.000.000 lot geri alım ve tahsisli paya dönüştürülebilir tahvil ihracı haberiyle dipten sert ve hacimli bir yükseliş yaşadı. Bu da “haber mi? teknik mi?” sorularının cevabı nitelikte hareketlerden biri olsa gerek. En azından kısa vadede anladık ki burada patron hissesinin 34’ün altına inmesini pek istemiyor 🙂

Şu anda aşağıdaki grafikte görülebileceği üzere önümüzdeki hafta çok kritik olacağa benziyor. Günlük grafikte netleşen düşüş kanalının alt bandından üst bandına doğru bir hareket başlatmış olabilir. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl dipten 2 kez dönüş yaptığı yaklaşık 38.90/39 seviyeleri ilk direnç olarak karşımıza çıkmış görünüyor.

Önümüzdeki hafta bu direncin üstüne atıp kalıcı olabilirse son 1 aylık düşüş ayı tuzağı olarak kalmış denilebilir.

TCELL

Geçtiğimiz haftalarda paylaştığımız hissedeki yapı da dikkat çekici. Henüz bozulma yok, 8 günlük ortalamasına temas etmiş durumda, daha önce direnç olan eski zirvesine doğru bir pullback yaptı. Onay alıp dönecek mi, altına inip bu haftaki hareketi bir boğa tuzağı olarak mı bırakacak takip edeceğiz.

SAHOL

Zirvesini yenileyen bir diğer hisse olan #SAHOL ise olası hedeflerimizden 68.75’i kırıp 70.70’ten sert bir mumla dönüş yapıyor gibi görünüyor. An itibariyle 8 günlük ortalamasının altında bulunan hissede bu hareket önümüzdeki hafta da sürüp teyit alırsa 67/65.15 seviyeleri kısa vadeli destek görevi görebilir.

XBANK

Son dönemde yükselişin lokomotiflerinden olan bankacılık endeksinde ise görünüm biraz zayıf. Yükselen kanal benzeri bir yapıda, 8 günlük ortalamasının altında olan endekste eski zirve olan yatay mavinin (yaklaşık 9150) aşağı kırılması durumunda daha önceki rallilerde destek olarak çalışmış 21/50 ve 100 günlük ortalamalar grafikte. Hareketin sertleşmesi durumunda bu ortalamaların grafiklerde yer almasında fayda var.

ISCTR

Endekste bankacılığa alıma gelebilecek yabancı haricinde birleşme hikayesi de bulunan, haberlerin sıkıca takip edildiği bu hissede bu hafta da %150 bedelsiz sermaye arttırımı ile ilgili bir KAP geldi. Bunun da verdiği ivme ile 2 kez eski zirvesini geçme denemesi yapan hisse maalesef zirve üstünde tutunamadı ve şu anda 8 günlük ortalamasının da altında 25.40lar seviyesinde. Yükselen trend üstünde ve yükselen üçgen formasyonuna benzer yapıda olan hissede henüz orta vadede bir bozulma yok. Alttaki trend çizgisinin kırılımı halinde yön değişecektir.

Yurtdışı Piyasalar

Standard&Poors 500

Henüz 2022 zirvesini aşamamış olan SPX’te güçlü görünüm sürüyor. Şu ana kadar almamış olan yatırımcılar yeni zirve sonrası deneme yapabilirler.

Nasdaq 100

Benzer durum teknoloji endeksi Nasdaq için de geçerli, eski zirvesini yenileyen endekste henüz net bir kırılım gelmese de takip edilmeli.

BIST100 için görüşleri olumsuz olan yatırımcılar önümüzdeki dönemde özellikle bu iki endeksi içeren yatırım fonlarını değerlendirebilirler.

En büyük 5. sabit coin olan TrueUSD’deki düşüş devam ediyor.

BUSD’nin ihracının durdurulmasından sonra özellikle Binance’in destek olmaya başladığı TUSD, pazartesi gününden bu yana 1 doların altına düşüyor ve seviye gittikçe derinleşiyor.

TUSD’nin değeri bu sabah itibarıyla $0.9708 dolara kadar düştü.

Çok sayıda piyasa uzmanı, TUSD’nin yaşadığı değer kaybının piyasada ki güveni sarstığı ve yatırımcıları paniklettiğini belirttiler.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta TrueUSD’nin rezervleri konusunda gerçek zamanlı doğrulamaları bıraktığı iddia edilmiş ve X üzerinde de, varlıkların artık teminatlandırılmadığı yönünde dedikodular yayılmıştı.

Not: Yazımızda bulunan görüşler yatırım tavsiyesi değildir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz